Trend

Ezekre is érdemes figyelni a pozsgás növények gondozásakor

A pozsgás növények esetében is van néhány dolog, amire érdemes figyelni, hogy egészségesek legyenek és otthonotok díszei.
2024. Szeptember 29.

Nem a pozsgás növények és a kaktuszok az elsők, amikre gondolunk, ha a nehezen gondozható, sok odafigyelést igénylő szobanövényekről van szó. Viszont ezeknél a növényeknél is van néhány dolog, amit nem árt szem előtt tartani, hogy egészségesek és szépek legyenek.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Fény. A pozsgások olyan környezetből származnak, ahol sok a napfény, ezért az otthoni ilyen fajtájú szobanövényeknek is fontos a megfelelő mennyiségű fény. A Real Simple-nek nyilatkozó szakember, Chad Massura szerint a legtöbb pozsgásnak naponta több mint hat órányi fényre van szüksége. Ha túl kevés fényt kapnak, ezek a növények a napfény felé hajolhatnak és nyúlhatnak. Ha ez megtörténik, érdemes havonta elforgatni, hogy segítsük ismét kiegyenesedni. Ha a növényeknek nagyon hosszú lesz a száruk és elvékonyodnak a leveleik, az jelezheti, hogy több napfényre van szükségük.

Virágföld és víz. A pozsgásoknak a leginkább ideális a laza, szemcsés, porózus talaj, ami jó vízelvezető, hogy ne pangjon sokáig a víz. Ha sűrűbb, tömöttebb a virágföld, akkor hagyjuk tovább kiszáradni öntözés előtt, míg a homokos virágföld vagy a kaktuszoknak való speciális keverék esetében kicsit gyakrabban lehet szükség öntözésre. Azonban általánosságban a legtöbb pozsgás földjét hagyni kell teljesen kiszáradni a két öntözés között. A pozsgásoknál a legtöbb esetben a túlöntözés az oka annak, ha nem növekednek. A túlöntözött növények levelei pépesek, lelógnak, sárgulhatnak vagy megfeketedhetnek, lehullhatnak és a szár megduzzadhat. Ilyen esetben fontos, hogy minden nedvességet el tudjon vezetni a növény, amennyit csak tud, ezért lehetséges, hogy ki kell venni virágfölddel együtt a kaspóból, hogy gyorsabban tudjon kiszáradni.

Hőmérséklet és páratartalom. A legtöbb pozsgás a 4 és 26 Celsius-fok közötti hőmérsékleten jól érzi magát — mivel eredetileg sivatagi szélsőséges körülményekhez adaptálódtak, jól tolerálják a meleget és a hideget is. De a páratartalom kardinálisabb kérdés, 40-60 százalékos páratartalom az ideális számukra. Az ennél magasabb a növények rothadásához is vezethet.

Megfelelő kaspó. A pozsgásoknak nincsenek nagyon mély gyökerei, ezért a sekélyebb kaspók vagy tálak megfelelőek a számukra. Ami fontos, hogy legyen vízelvezető lyuk a kaspón, hogy túlöntözés esetén ne álljanak vízben a gyökerek. Ha elkezd a növény kimászni a kaspóból vagy gyökereket növeszt a kaspón kívül, akkor ideje átültetni egy nagyobba.

(Forrás: realsimple.com)