Kisgyerek

Csalók hirdetnek nyereményjátékot a Fővárosi Állatkert nevében

Újabb internetes csalás terjed: megtévesztő álprofillal próbálják meg becsapni a Facebook felhasználókat és így pénzhez jutni.
2024. Október 01.
okostelefon nőnél

Kép: Getty Images

„Megint célba vették a csalók Állatkertünk barátait, követőit: megtévesztő álprofillal próbálják meg becsapni a Facebook felhasználókat. Az adathalász kamuprofilon megnyerhető állatkerti jegyeket ígérnek, de csak a jóhiszemű internetezők pénzét akarják” – figyelmeztet a Fővárosi Állatkert közleménye.

Mint írják, ismeretlen elkövetők az Állatkert hivatalos Facebook-oldalát utánzó, szándékosan megtévesztő kamuprofillal próbálják megkárosítani a felhasználókat. Az álprofilon az internetezők kétféle tartalommal találkozhatnak: állatokról szóló képekkel és posztokkal, illetve az Állatkert nevében hirdetett nyereményakcióval. A rövid szövegek és képek célja, hogy azt a benyomást keltsék, mintha az olvasó valóban az Állatkert Facebook-oldalán járna. Árulkodó azonban a magyartalan, valószínűleg fordítóprogrammal készült szöveg, illetve az is, hogy a feltöltött képek nem a Fővárosi Állatkertben készültek.

A csalók egy nyereményjátékon keresztül igyekeznek pénzhez jutni. “Úgy tesznek, mintha az Állatkertnek most lenne a 155. születésnapja (ami valójában még 2021 augusztusában volt), és a születésnap alkalmából arra biztatják a felhasználókat, hogy kommentben írják oda, „boldog születésnapot”. Cserébe azt ígérik, hogy ezzel egy olyan nyereményjátékon vesznek részt, amellyel állatkerti belépőket nyernek. A kommentelőket később privát üzenetben keresik meg, és bankkártya adatokat kérnek tőlük, általában arra hivatkozva, hogy az állítólagos nyeremény eljuttatásához szükséges postaköltségre kérnek pénzt” – írja közleményében az Állatkert.

Az Állatkert hivatalos Facebook-oldalunk címe: www.facebook.com/allatkert.