Család

Az egyik legkárosabb betegség, amitől szobanövényeink szenvedhetnek

A gyökérrothadás az egyik legkárosabb betegség, amitől szobanövényeink szenvedhetnek.
2024. Október 02.

Ez a fertőzés szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. A megelőzés a legjobb politika, de a betegség megállítható, ha időben észlelik, írta az Agrároldal alapján a Sokszínű Vidék.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Akkor történik gyökérrothadás, amikor a növény gyökerei bomlásnak indulnak a kórokozók miatt. Ez az érintett gyökereket barna vagy fekete péppé változtatja, melyek nem képesek tápanyagot szállítani a növény többi részéhez. Az előrehaladása végzetes a növényre a portál szerint. A betegséget számos különböző vírus, baktérium, gomba és oomycetes (vízi penészgomba) okozhatja.

Azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a gyökérrothadást több lehetséges okot is felsoroltak. A portál szerint a gyökérrothadó kórokozók nedvességben szaporodnak, így az átázott körülmények általában elősegítik a problémát.

Az egyik ok lehet a túlöntözés, ami egyrészt megfojtja a gyökereket, másrészt csökkenti a talaj oxigénszintjét, hatékonyan terítve az opportunista kórokozókat.

A gyengén vízelvezető talaj is okozhatja a problémát, mert az állandóan nedves gyökerek gyökérrothadást okoznak. A szobanövények cserepeinek emellett vízelvezető lyukakkal is rendelkezniük kell, hogy a felesleges víz távozhasson.

Problémákat okozhat a felesleges talaj is, mivel az üres hely vizes holtzónává válhat, tehát nem érdemes túlméretezetten ültetni. A nem megfelelő cserepek szintén nem engedik át megfelelően a vizet. Az agyagedények nehézkesek lehetnek, de van egy nagy előnyük: vízáteresztőek, a víz a falakon keresztül elpárologhat, hogy a talaj lélegezzen – írják. A nem porózus kaspók viszont felfogják a nedvességet.

A portál még felsorolt néhány további lehetséges okot is, ezeket itt olvashatod el.