Kisgyerek

Ezek a gyorsan terjedő atípusos tüdőgyulladás tünetei

A gyermekorvosi rendelők már a nyári szünetben tele voltak légúti betegségekkel küzdőkkel, ami egyáltalán nem tekinthető szokványosnak.
2024. Október 04.

Évek óta nem tapasztaltunk ilyet, hogy már a nyári időszakban megemelkedett a felső légúti problémákkal orvoshoz fordulók száma. Sokan panaszkodtak elhúzódó köhögéstől, ami az őszi időszakban is folytatódott – osztotta meg a kemma.hu újságírójával Ifjabb Dr. Bense Tamás, esztergomi gyermekorvos.

Ezek a gyorsan terjedő atípusos tüdőgyulladás tünetei

Nem mindig kell antibiotikum

A szakember elmondta, hogy a légúti betegségek egy részét koronavírusok okozzák, melyek között ott a Covid-19 is. Ennek ma már nincs külön kezelési protokollja, vagyis a többi vírusfertőzéshez hasonlóan, tünetileg kezelik. Dr. Bense Tamás elmondta azt is, hogy a klasszikus influenzás megbetegedések még nem nagyon fordultak elő, jelenleg sokkal elterjedtebb az úgynevezett atípusos tüdőgyulladás, aminek tüneteire is kitért.

A betegség hetekig elhúzódó, makacs köhögést okoz, akár láz nélkül. A tüdőgyulladás azért atípusos, mert nem egyenlő a típusos tüdőgyulladással. A betegek nincsenek nagyon rosszul, gyakran nem is lázasak, gyakran jellegtelenek a laboreredményeikben az eltérések és a röntgenleletük.

Bense doktor tapasztalatai szerint fizikai vizsgálattal sem mindig lehet kóros elváltozást hallani náluk, gyakran csak a makacs, elhúzódó, erős köhögés az egyetlen tünet. Kiemelte továbbá, hogy a hat év alatti gyerekeknél meglévő, akár kimutatott tüdőgyulladást sem biztos, hogy antibiotikummal kell kezelni, mert ezek nagy részét is vírusfertőzés okozza. Az igazoltan baktérium okozta tüdőgyulladásnál azonban már indokolt a speciális antibiotikumkúra.

A teljes, és rendkívül hasznos cikk a kemma.hu oldalán olvasható el!

Fotó: Getty Images