Kisgyerek

Köhögés

A jelenség tulajdonképpen nem más, mint az alsó légutak válasza valamilyen "idegen" anyag jelenlétére. Ezért az esetek többségében helytelen az a törekvés, hogy először is csillapítani próbáljuk a köhögést.
2007. November 11.

Amikor állandósul a köhögés…

Ha tájékozott vagy, sokkal többet segíthetsz gyermekednek a gyors gyógyulásban. Tudj meg minél többet a nátháról tematikus oldalunkon… Előfordulhat, hogy egy-egy betegséget követően a gyerek hetekig elhúzódóan köhög, szinte a következő betegségig. Ennek különböző okai lehetnek, de mindenképpen forduljunk orvoshoz. Gyakran a megnagyobbodott orrmandula zárja el a levegő útját, a gyerek a száján át lélegzik, és ezért kiszárad a torka. Különösen éjszaka jelentkezik a köhögés, mert az orrmandula fekvő helyzetben még kevésbé engedi a szabad légzést.

Tudtad, hogy az orrváladék sárgás-zöldes színe arra utal, hogy felülfertőződés következett be? Eredetileg valószínűleg “csak” vírusfertőzésről volt szó, amely “átment” bakteriális fertőzésbe. Ha már ilyen színű az orrváladék, akkor arcüreggyulladásra, orrmelléküreg-gyulladásra lehet gyanakodni. Hasonló tüneteket okoz az arcüreggyulladás – nem mindig árulkodik róla láz. Antibiotikumos kezelés, az arc infralámpás melegítése, inhalálás segít, de ne hagyjuk abba a kezelést rögtön a tünetek enyhülésével. Egy-egy köhögéssel járó torokbetegségből asztmás köhögés alakulhat ki, különösen, ha ez a betegség más családtagnál is előfordul.

Ilyenkor a köhögés fizikai terhelés, szaladgálás, ugrálás után fokozódik, nem csillapodik. Hosszasabb orvosi kivizsgálás után tisztázhatók a pontos okok, ezután pontosan tartsuk be az orvos utasításait, s a javulás sem várat majd magára.

Ne kíméljük a gyereket minden testmozgástól, ezzel rontunk egészségi állapotán. Ha egyéb tünetek: szemviszketés, ekcéma is jelentkeznek a köhögés mellett, nagy valószínűséggel allergiáról van szó.

Előfordulhat, hogy belélegzett idegen test – kukorica, borsó, apró műanyagdarab – okozza a makacs köhögést. Pontosan figyeljük meg és jegyezzük fel, mikor (éjjel, futkározás után), milyen erősen (nagyon igénybe veszi-e, nem tud aludni tőle, nem kap levegőt, köhécsel) és hogyan (hurutosan, szárazon, terméketlenül, mélyről) köhög a gyerek.

Járjunk utána, mi az oka a köhögésnek

A téli hónapokban nem ritka, hogy a gyerek huzamos ideig köhög anélkül, hogy egyéb panasza lenne. A köhögés jellegzetesen száraz, egész nap egyfolytában kicsiket köhint, vagy nagyobb szünetek után erőteljesen sokat. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha két hétnél is tovább tart ez az állapot.

Előfordulhat, hogy a gyógyultnak hitt nátha – nem minden esetben jár lázzal – arcüreggyulladássá alakult.

Jól bevált házi gyógymód az arc infralámpás melegítése. Naponta háromszor ültessük a kisgyereket a lámpa elé tíz percre becsukott és letakart szemmel. Közben meséljünk neki.

Lehet, hogy a megnagyobbodott orrmandula elzárja a levegő útját, ezért gyakran szájon át lélegzik a kisgyerek. Ilyenkor egyszerűen állandóan ki van száradva a torka, ezért köhög.

A tüdő apró hörgőcskéinek gyulladása is okozhatja a köhögést, ami most még veszélytelen állapot, de később asztma kialakulásához vezethet. Porlasztott állagú gyógyszer belélegzésével néhány hét alatt is javul a kis köhögős állapota, ám a terápia hosszabb ideig tart.

Asztma vagy hörghurut

Maguk az orvosok is gyakran szembesülnek ezzel a problémával, hiszen a sípoló, asztmás jellegű köhögés könnyen összetéveszthető a valódi asztmával. Minden lázas, köhögős csecsemőt mutassunk meg orvosnak, hiszen csak a mellkas meghallgatásával állapítható meg, hogy tüdőgyulladásáról van-e szó, vagy csak a légutak fertőződtek meg. Nem árt tudnunk, hogy hetekkel-hónapokkal korábban félrenyelt tárgy, étel is okozhat elhúzódó köhögést és tüdőgyulladást.

Nemrégiben például egy kétéves kislánynak kellett eltávolítani a tüdejéből egy több hónappal azelőtt félrenyelt földimogyorót, mert visszatérő tüdőgyulladást és köhögést okozott.

Asztmás jellegű hörghurut

Amikor egy alsó légúti fertőzés eléri a kisebb légutakat (hörgőket), a köhögéshez nehézlégzés, fulladás társul. Nem meglepő, hogy a picik apróbb hörgője sokkal könnyebben beszűkül, elzáródik, mint a nagyobbaké, hiszen náluk az apró légutak már egy kevés váladéktól is beszűkülnek. A kruppal ellentétben a gyerek kilégzése nehézkes és elnyúlt, fújtatva lélegzik. Ekkor beszélünk asztmás jellegű hörghurutról.

Ez még nem asztma, bár kétségkívül hasonlít rá. Az esetek kis részében a visszatérő sípoló hörghurutok tényleg átalakulnak “valódi” asztmává, de az első sípoló légzésnél még nem kell feltétlenül erre gyanakodnunk.

Valódi asztmánál a sípoló légzés és fulladás tünetmentes állapotban is kiváltható, és sokszor valamilyen allergizáló tényező (házi por, macskaszőr, pollen, étel) is kimutatható.

Egyszerű vagy sima hörghurut

Amikor a légutak gyulladása megáll a felső légutaknál, a hörgők nem szűkülnek be, egyszerű hörghurutról beszélünk. Minél kisebb a gyermek, annál óvatosabban adjunk bármilyen köptetőt, váladékoldót. Az ilyen, recept nélkül kapható készítmények feloldják ugyan a váladékot, de mivel a pici még nem tudja hatékonyan felköhögni, sokszor eltömítheti a légutakat, és lassítja a gyógyulást.

Barlangyógyászat

A barlanggyógyászat évszázadok tapasztalataira épül. A barlangokban található különböző kristályok és sók molekulái a légzőrendszer minden részére eljutnak a levegővel, és feloldják a fulladásos tüneteket okozó lerakódásokat.

A “Miniszanatórium”, ez az újonnan kifejlesztett inhalációs készülék a barlangokban található anyagokból kikísérletezett keveréket juttatja el – normál módon lélegezve – a légzőrendszer valamennyi pontjára. Így ráérő időnkben bármikor, bárhol hozzájuthatunk a pillanatnyilag költséges és helyhez kötött barlangterápiák gyógyító hatásaihoz. A készülék tartós tünetmentességet, jobb közérzetet, nyugodt alvást biztosít.

Házi módszerek köhögés ellen

A házi módszerek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, de hatásosan enyhítik a tüneteket, és kiegészítik a gyógyszerek hatását. A köhögést sok esetben a torok vírusos fertőzése okozza. Az antibiotikum nem csillapítja a köhögést, és vírusok ellen hatástalan, tehát ilyenkor felesleges a szedése, ám ennek megállapítását bízzuk az orvosra. Az alábbi módszereket azonban önállóan is alkalmazhatjuk.

Mellkasborogatás

Mélyről jövő, száraz köhögés esetén kézmeleg vízbe áztassunk be egy törülközőt, majd kenjünk rá meleg túrópakolást vagy disznózsírt. Borítsuk a gyerek mellkasára. Kívülről csavarjunk fölé száraz flanellepedőt, és húsz-harminc percig hagyjuk rajta. A borogatás hatását fokozhatjuk a nedves törülközőre cseppentett levendula- vagy kakukkfűolajjal.

Köhögés elleni tea

Gyógynövényboltban vásároljunk édesköménymagot, ánizsmagot, ökörfarkkórót, lándzsás útifüvet és fehérmályvagyökeret. Egy nagy, légmentesen zárható fémdobozban keverjük össze őket, és két kávéskanálnyit öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel. Letakarva hagyjuk tíz percig állni, majd langyosra hűtve, mézzel édesítve adjuk a gyereknek.

Hagymaszirup

Egy hagymát vágjunk apróra, három evőkanál cukorral keverjük össze, és öntsünk rá 1/8 liter vizet. Pár percig forraljuk, majd néhány órát hagyjuk állni, és szűrjük át egy vékony kendőn. Naponta háromszor-ötször egy-két kávéskanállal adjunk a gyereknek.

Tormás-hagymás méz

Egy evőkanál frissen reszelt tormát összekeverünk egy kis tálban öt evőkanál mézzel, egy evőkanál apróra vágott hagymával és öt evőkanál vízzel. Mikróban forrósítsuk fel. Naponta többször egy-egy kávéskanálnyit adjunk be a gyereknek.

Házi módszerekkel enyhíthetjük a tünetet, ezek azonban nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és a javasolt gyógymódot.

A száraz köhögést sós víz párologtatásával csillapíthatjuk

Egy liter vízhez egy evőkanál sót számoljunk. Jó megoldás, ha a konyhában tesszük fel forrni, s így párája lassan betölti a légteret.

Alváshoz emeljük meg a felsőtestét, így könnyebben felköhögi a váladékot. Ha az ágyrács egyik vége nem emelhető meg, tegyünk kemény párnákat a lepedő alá, sarkait kössük le. Terítsünk nedves törülközőt a fűtőtestre, akasszunk vizes lepedőket éjszakára a szobájába, a nedves levegőben nem szárad be a váladék.

A hurutoldó masszírozást élvezi is a kicsi: fektessük mellkasát térdünkre arccal lefelé, és tenyerünkkel dörzsölgessük végig a bordákat kívülről a gerinc felé haladva.

Talán ezek a cikkek is érdekelnek majd:

  • Ha köhög a baba
  • Tippek, hogy a kistesó minél hamarabb kilábaljon a betegségből
  • Ez csak egy kis nátha. Vagy mégsem?
  • Amikor sokkal rosszabbra fordul a nátha
  • Megfázás: megelőzési és gyógyulási tippek
  • Az orrszívásról
  • Ha fáj a gyerek füle
  • Így lehet megkülönböztetni a felső légúti fertőzéseket
  • Forrás: Kismama magazin