Kisgyerek

Kevesen tudják, de a brokkoli szára legalább annyira gazdag tápanyagokban, mint a rózsái

A brokkoli, bár sok gyereknek nem a kedvence, az egyik legtáplálóbb zöldségféle. Amit azonban sokan nem tudnak róla, hogy a szára legalább annyi tápanyagot tartalmaz, mint a rózsák.
2024. Október 09.

A brokkoli a legtáplálóbb zöldségfélék közé tartozik: gazdag C-, E-, K és B-vitaminokban, rengeteg káliumot, kalciumot és béta-karotint tartalmaz, emellett rost- és antioxidáns-tartalma is kiemelkedő. Amit azonban sokan nem tudnak róla, hogy a vastag szára még több tápanyagot – például vasat és rostokat – is tartalmaz, mint a rózsái – hívja fel a figyelmet a Rizikóméter.

A brokkolis receptek szinte soha nem használják fel a zöldség szárát, de ezt rosszul teszik.

A Rizikóméter ajánlása szerint a torzsáról távolítsuk el a fás részeket, hámozzuk meg, majd vágjuk apróra és kevés vízben pároljuk meg, így megőrizhetjük a vitamintartalmát, a hosszú főzés során ugyanis a tápanyagok nagy része elvész. A brokkolileveshez zöldség alaplébe tegyünk egy burgonyát, adjuk hozzá szárastól a brokkolit, majd főzzük meg. Végül pürésítsük és ízesítsük egy kevés tejszínnel, sóval és borssal.

Köretként is felhasználhatjuk: készítsünk brokkolipürét: ehhez a brokkolit először főzzük meg, pépesítsük, majd fűszerezzük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval.