Baba

Daganatos betegsége lett a babahintőportól, több mint öt milliárd forint kártérítést kapott

Első fokon 15 millió dollár, azaz mintegy 5,5 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezte egy amerikai bíróság a Johnson & Johnsont. Egy férfi azzal a váddal perelte be a céget, hogy hintőporuk hosszú távú használata miatt alakult ki nála rákos megbetegedés.
2024. Október 17.

Evan Plotkin 2021-ben indított pert, miután egy ritka ráktípussal, mezoteliómával diagnosztizálták – írja a Reuters. Ez a mellhártya rosszindulatú daganata, amely sok esetben azbesztártalom következtében alakul ki. Plotkin azt állítja, hogy betegségét a Johnson & Johnson babahintőporának belégzése váltotta ki, amely azbesztet tartalmazott.

baba hintőpor

Kép: Getty Images

A Reuters megkeresésére nyilatkozott Ben Braly, a férfi ügyvédje, aki elmondta, hogy a cég olyan babahintőport forgalmazott, amelyről tudta, hogy azbesztet tartalmaz.

A Johnson & Johnson jogi osztályának alelnöke az ítéletet követően közleményében úgy reagált, hogy fellebbezni fognak a szerintük hibás bírói döntés ellen.

A Johnson & Johnson 2020-ban vonta ki az amerikai piacról zsírkő, vagyis talkum tartalmú hintőporait. Ezzel együtt jelenleg is több mint 62 ezer ember pereli a céget petefészek- és más nőgyógyászati daganatos megbetegedések miatt, amelyekért az említett összetevőt teszik felelőssé. A felperesek arra hivatkoznak: a cég talkumból készült termékei, beleértve az egykor rendkívül népszerű babahintőport is, azbeszttel, közismerten rákkeltő vegyülettel voltak szennyezettek.