Család

Október végétől lesznek elérhetők a térítésmentes influenza elleni vakcinák

Elindult a térítésmentes influenza oltóanyag kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz. A 2024/2025-ös szezonra gyártott, térítésmentes oltóanyag október végén már az ország egész területén elérhető lesz.
2024. Október 17.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A tavalyi szezonhoz hasonlóan, az ideiben is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenza vakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára – írja szerdai közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján Magyarországon az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, és a járványos szintet általában januárban éri el. Ezért az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben – javasolt beadatni. A védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak.

A közleményben arról is írnak, hogy a COVID-19 különböző variánsai továbbra is világszerte jelen vannak, hazánkban jelenleg a JN.1 alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de kimutatható az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is. Ezek a variánsok már nem okoznak olyan ​súlyos megbetegedést, mint korábban, a pandémia alatt terjedő változatok, a tünetek pedig gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. Az NNGYK az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2024/2025-ös szezonra alkalmazandó vakcina összetételére vonatkozó ajánlás megjelenését követően indította el a koronavírus elleni oltóanyag beszerzését. A vakcina hazai elérhetőségéről, hogy mikortól kérhető az oltás, időben tájékoztatást adnak – írják a közleményben.