Család

Négy nap alatt nyolc gyerek került kórházba gombamérgezéssel

Javában tart a gombaszezon, ami komoly veszélyeket rejt magában. A Heim Pál Gyermekkórházba néhány nap leforgása alatt 8 gyerek is bekerült gombamérgezés miatt.
2024. Október 18.

„4 nap alatt 8 gyermek került hozzánk gombamérgezéssel. Mérgező, hánytató és hallucinogén gombákat ettek, mint amilyen például a világító tölcsérgomba vagy a rózsás őzlábgomba” – adta hírül a budapesti Heim Pál Gyermekkórház.

világító tölcsérgomba

Így néz ki a világító tölcsérgomba – Fotó: Getty Images

Mint írják, a fent említett gombák közül a második ugyanazt a veszélyes hatóanyagot tartalmazza, mint a gyilkos galóca. Akik gombamérgezéssel kerülnek kórházba, gyakran fogyasztanak nagy döggombát és susulykát.

Kiemelték, hogy minden gombának megvan a hasonló, de mérgező párja, amit könnyű összekeverni.

A súlyos betegségek mind megelőzhetők lettek volna, ha a szülők bevizsgáltatják az erdőben szedett gombákat vagy ha az ismerősök által szedett gombát nem fogadják el bizalmi alapon.

Mit kell tenni, ha mégis bekövetkezik a mérgező gombák elfogyasztása?

  • A gombamérgezés legkisebb gyanúja esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni!
  • A mérgező gombáknál, mint például a gyilkos galócánál, csak 1-2 nap után jelentkeznek a tünetek, ezt mindenképp vegyük számításba, ha gombamérgezésre gyanakszunk!
  • A májkárosodás a harmadik-negyedik napra kezd kialakulni, annak megállítása pedig heroikus küzdelmet igényel, ezért azonnal menjünk kórházba, ha úgy gondoljuk, hogy gombamérgezés történt!
  • Minden esetben fontos lenne a nyers gombából vagy az ételmaradékból az orvoshoz vinni, hogy gyorsabban sor kerülhessen a beazonosításra.
  • Gyermekek esetén ezt a számot kell tárcsázni: +36 1 333 50 79 – Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet – Toxicológiai Osztály (1089 Üllői u. 86.)

Nyitókép: Getty Images