Család

Egy komplett család kórházba került gombamérgezés miatt

Nagy hiba volt megbízni a család önjelölt gombaszakértőjében: öten csaknem belehaltak az ízletes, de mérgező fogás elfogyasztásába.
2023. November 25.
mérges gomba

Szülinapot ünnepelni gyűlt össze egy 5 tagú olasz család, melynek minden tagja jóízűen evett abból a gombás rizottóból, amihez az egyik önjelölt gombaszakértő családtag gyűjtötte a legfőbb alapanyagot.

A Portoferrai nevű kisvárosban került terítékre az az ízletes fogás, ami azután öt ember életét veszélybe sodorta: mindannyian vészesen kiszáradtak, mire kórházba kerültek.

A gombát gyűjtő családtag igazán büszke volt arra, hogy milyen sok gombát szedett a közeli erdőben, a zsákmányt pedig még frissen bele is főzte kedvenc ételébe, egy gombás rizottóba.

Igazi mérges gomba koktélból készült az ebéd

A szülők, a gyerekeik és egyikük párja nem sejtette evés közben, hogy többféle mérges gombát is kanalaznak: ellentmondásosnak tűnik, azonban igaz, hogy éppen ez volt a szerencséjük. Az ünnepi fogásba belekerült egy általában halálos mérgezést okozó gomba, ám azzal együtt egy másik, vészes hányást provokáló kalapost is belefőztek a rizottóba, ami lényegében megmentette a szerencsétlenül járt vendégek életét.

Az a gomba, ami vészes hányást vált ki röviddel az elfogyasztása után, eltávolította a szervezetükből a halálos mérget tartalmazó gombát, ami így nem is tudott teljes mértékben felszívódni.

Mint elmondták, az egész éjszakát ébren és a mellékhelyiségben töltötték, reggel pedig első dolguk volt csoportosan orvoshoz fordulni. 

A kórházi ügyeleten azonnal kezelésbe vették a dehidratált családot, majd az elfogyasztott gombák beazonosítását követően a megfelelő terápiát is alkalmazni kezdték, aminek köszönhetően rövid időn belül kimondhatták az orvosok, hogy nincsenek életveszélyben.

Fotó: Getty Images, Forrás: Via