Család

Nem érdemes kidobni a tökmagot — így készíthetsz belőle nasit

Ha sütőtököt sütsz, érdemes a tökmagot is megmentened belőle — házilag így készíthetsz tökmag rágcsálnivalót.
2024. Október 19.

A sütőtök igazi őszi csemege, amit számtalan ételben fel lehet használni a salátától és a levestől kezdve, a zöldségcurryn át, egészen a süteményekig, és persze önmagában fogyasztva is nagyon finom a sült sütőtök. A tökben lévő magokat sem érdemes kidobni, abból ugyanis házilag is lehet nassolnivalót készíteni.

A today.com megosztotta, hogyan érdemes elkészíteni a sütőtökből a tökmagot. Ehhez először egy kanállal kapard ki a magokat a sütőtökből. (Ezt valószínűleg egyébként is megtennéd, amikor előkészíted a tököt a sütéshez-főzéshez.)

 

Ezt követően meg kell tisztítani a sütőtök magokat, amihez vízre van szükség. Tedd a magokat egy nagy tálba, majd töltsd meg a tálat hideg vízzel, és kézzel keverd át, mozgasd át a magokat, hogy a rostos szálaktól el tudd választani. Ezután csepegtesd le, öblítsd le vízzel, és ha szükséges, ismételd meg a folyamatot még néhányszor. Nem probléma, ha nem lesznek tökéletesen tiszták a magok, attól még meg lehet ezeket pirítani — a sütőben így a maradék tökhús rá tud karamellizálódni. Ha mégis inkább ledörzsölnéd az összes tökhúst a magvakról, egy adag nagy szemű só is a segítségedre lehet, amivel át tudod dörgölni a vizes magvakat.

Miután alaposan leöblítetted a tökmagokat, töröld szárazra papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával.

A tökmagokat ezután tedd egy tálba, majd jöhet az ízesítés: szórd meg sóval és borssal, és ízlés szerint más fűszerekkel, és adj hozzá olíva olajat. Nagyjából egy csészényi maghoz egy evőkanál olíva olaj szükséges.

A magvakat ezután oszlasd el egyenletesen sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Előmelegített, 120 Celsius-fokos sütőben nagyjából 45 percig kell sütni a tökmagokat, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Időnként keverd át a tökmagokat a sütés közben.

Néhány tipp a fűszerezéshez

A tökmagot fűszerezheted egyszerűen sóval és borssal, esetleg zöldfűszerekkel, de kipróbálhatsz néhány különlegesebb ízt is. Ilyenek lehetnek a parmezán sajt és a cayenne bors — ha mindenki ehet illetve szereti a csípőset —, barna cukor és pumpkin spice fűszerkeverék (ehhez korábban itt mutattunk egy receptet), méz, currypor és citromhéj, vagy bármilyen kedvelt fűszerkeverék.

A tökmagot számos ételben felhasználhatod, többek között például a sütőtökkrémleveshez, salátákban, zabkásában, granolában vagy házi müzliszeletben, quinoas-zöldséges köretben, házi kenyérre, sütik tetején, vagy sütőtökkrémes tésztaételekben.