Család

A KSH szerint 418 ezer forint volt a nettó átlagkereset augusztusban

Kijött a KSH friss jelentése, e szerint tavaly augusztushoz képest 13,1 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbér Magyarországon.
2024. Október 22.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint idén augusztusban a bruttó átlagkereset 628 800 forint volt, ami 13,1 százalékkal magasabb, mint egy éve. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 418 100 forint, ami 13,1 százalékkal magasabb, mint egy éve. A KSH 3,4 százalékos inflációval számol, így ez 11,9 százalékos reálbérnövekedést jelent, vagyis ennyivel ért többet a fizetésünk idén augusztusban, mint egy éve.

A bruttó mediánbér, vagyis az az összeg, aminél pontosan ugyanannyian keresnek többet és kevesebbet is, 520 ezer forint volt, ami 15,6 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél, ennek 360 ezer forint volt a nettó keresetek mediánértéke.

A gazdasági ágazatok közül idén augusztusban az energiaiparban lehetett a legjobban keresni, ahol 1,02 millió forint volt a bruttó átlagkereset. Utána jött az információ és kommunikáció, valamint a pénzügyi szolgáltatás területe, amelyek majdnem elérték már az egymilliót. Legrosszabbul a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás területén lehetett keresni, ott éppen 400 ezer forint fölött volt a bruttó átlagkereset.

A fizetésekben nemcsak foglalkozásonként, hanem régiónként is jelentős eltérések vannak. Idén első félévben volt két olyan kerület, ahol egymillió forint fölött volt a bruttó átlagbér, míg egy borsodi járásban még a 400 ezer forintot sem éri el, írja a Telex.

Legrosszabbul az ország északkeleti, keleti, délkeleti és délnyugati perifériáján lehet keresni, jellemzően olyan járásokban, amelyekben nincsenek nagyobb városok és üzemek.