Pénztárca

400 ezernél többet keres az átlagos magyar – a statisztika szerint

Hogy ki mennyiből tud megélni, az nagyon változó, de hát azt kell beosztanunk, ami van. A statisztikusok szerint körülbelül 400 nettóból gazdálkodik egy átlagember ma Magyarországon.
2023. Február 23.
átlagbér statisztika
Fotó: Getty

581 900 forint: ennyit keres jelenleg egy átlagos magyar a Központi Statisztikai Hivatal utolsó adatai szerint – mármint bruttóban persze.

Ami a fizetéseinket illeti, a legfrissebb adatok a december végiek, akkor a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 581 900 forint volt, ami a kedvezmények figyelembevételével nettó 400 300 forintnak felel meg a KSH közleménye szerint. Kedvezmények nélkül azonban már csak 387 000 forintról beszélhetünk. 

A statisztikában a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények valamint a nonprofit szervezetek vannak benne. Így a bruttó átlagkereset 18,1, a nettó átlagkereset 18,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a boltban nemhogy nem kapunk többet a mostani bérünkért, de még kevesebbet is, hiszen a reálkereset 5,1 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző évhez mért 24,5 százalékos növekedése mellett. 

Hogy ez a bizonyos átlagbér sok vagy kevés, az viszonylagos. Az elképesztően megugrott árak tekintetében nem sok, viszont sokan lehetnek, akik nem keresnek ennyit, nekik meglepő lehet, hogy az átlagos összeg egész szépen hangzik. Ezek persze a száraz statisztikák, mindaz, ami „a papíron” látszik. A való élet lehet nagyon más.  
Ha azt nézzük, hogy ebből akár több gyereket is el kell tartani, adott esetben egyedül, akkor már megint csak nem olyan fényes a helyzet.  Pláne, ha lefosztjuk a kiugró értékeket, vagyis az úgynevezett mediánt nézzük; ez már csupán bruttó 403 100, illetve 280 600 forint.

És hogy kik keresnek a legtöbben? Első helyen a pénzügyi, biztosítási szektor áll (859 600 forint), utolsó a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (321 500 forint).

Sajnos még mindig láthatjuk a férfiak és nők közti különbséget is: a nyolc órában dolgozó férfiak 565 700 forint bruttót kapnak, míg a nők 467 900 forintot, vagyis jelentős a szakadék.

Ti mindezekből mit érzékeltek? Ezek átlagot, tehát óriási eltérések lehetnek, de ezt figyelembe véve összevágnak a számok a személyes tapasztalatotokkal?