Gyerek

Hamarabb rendezik a pedagógusok bérét?

Egyes információk szerint vállalta a kormány Brüsszelben, hogy az eredeti határidőhöz képest hamarabb rendezi a tanárok bérét.
2022. Október 12.
pedagógus
Hamarabb emelik a pedagógusbért? Nyitókép: Getty Images

Az „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégiában foglaltak értelmében 2028-ra tervezte a kormány, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára felhúzza a pedagógusok bérét. Ezen felül az emelésnél követni kívánják az inflációt is, hogy ne értéktelenedjen el a bérszint.

A kiszivárgott információk szerint azonban felgyorsítják a béremelési ütemezést. Így 2026-ra érné el a kitűzött szintet a bér. (Ez egyébként összhangban van a helyreállítási terv 2026-os határidejével.)

Sereghajtók vagyunk az EU-ban és az OECD országai között is

Az Európai Bizottság erősen problematikusnak tartja a pedagógusok ilyen szintű alulfizetettségét. Úgy látják, „a tanári fizetések az OECD-tag uniós országok közül itt a legalacsonyabbak, az egyéb felsőfokú végzettségűek fizetésének csupán 5866 százalékát teszik ki az oktatási intézmény szintjétől függően” – olvasható a Szabad Európa oldalán. Brüsszel szerint a 80 százalék helyett a diplomás átlagbér szintjére kellene emelni a pedagógusbért. 

A pedagógusok bére jelenleg alaposan elmarad az európai átlagtól. 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt az átlagbérük, ezzel szemben az OECD, EU-s országoknál ugyanez 80-90 százalék. 

A béremelés némileg enyhítheti a pedagógushiányt. Az utóbbi években mélyrepülésben van a pedagógus szakmát választók száma. Ráadásul elég nagy a lemorzsolódás: a felvi.hu-n közétett tanulmány szerint a tanulók közel harmada nem fejezi be a szakot.  

Idén 6400 hallgató kezd valamilyen tanár szakon, óvodapedagógus képzésre pedig 892 fő került be. Ehhez képest nagyjából 300 óvónőt, 2836 tanárt és 262 tanítót keresnek országszerte a kozigallas.gov.hu szerint.

Pénteken újabb sztrájk lesz

Október 14-re újabb pedagógussztrájkot hirdettek. Az utóbbi napokban is kaptak tanárok a tankerülettől elbocsátással fenyegető levelet. Egy középiskolásokból álló csoport újabb demonstrációt szervez erre a napra, hogy kiálljanak a tanáraikért: a felhívás szerint a gyülekező a Hősök terén lesz 16:30-kor, 17:00-.kor indulnak az Andrássy úton, József Attila utcán át a Belügyminisztériumhoz. 18:15 körül rövid performansszal, beszéddel készülnek. 19:00-ra teszik az esemény befejezését.

Nyitókép: Getty Images (a kép csak illusztráció)