Gyerek

23 éve tanítás után is csak 230 ezret vitt haza

A tanárok jelentős része nem tud megélni vagy csak nagyon rosszul a méltatlanul alacsony fizetésből. Így érthető módon sokan elhagyják a pályát.
2022. November 15.
pedagógusbér
Az alacsony bér sokakat pályaelhagyásra késztet (Fotó: Getty Images)

Hétfőn a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola egyhetes sztrájkot hirdetett, amelyhez több iskola és egy óvoda is csatlakozott. Pedagógusonként változik, ki hány munkaórában nem veszi fel a munkát. Amennyiben az oktatás nem tud megvalósulni, úgy rendkívüli szünetet is bevezethetnek a két tannyelvű gimnáziumban. 

Az ATV sztrájkkal kapcsolatos riportjában szóba került Rokolyáné Pataki Anikó pedagógus esete is, aki 23 év után intett búcsút anyagi okokból a tanári pályának, mivel a sok-sok esztendő ellenére csak nettó 230 ezret keresett. 

Mint kiderült az intézmények két héttel ezelőtt egy fórumot tartottak azért, hogy az iskolák a hatékonyabb összefogás érdekében „találjanak egymásra”. 

A pedagógusok béremelését, a terheik csökkentését, a munkakörülmények, az oktatás helyzetének javítását egyre többen támogatják: a Publicus Intézet legfrissebb kutatási eredménye szerint a felnőtt lakosság 72 százaléka áll az ügy mellé. (Úgy tűnik, a pártszimpátia már nem akkora befolyásoló erő – a Fidesz-szavazok közel fele is pártolja már az oktatási helyzet javítására irányuló törekvéseket.)