Pénztárca

Ételadomány: egyre több egyszülős család kér segítséget

377 ezret visz haza az átlag magyar. Egyedül, gyerekeket eltartva nem sok pénz.
2023. Július 26.
zsomle
Fotó: Magyar Élelmiszerbank

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület olyan ennivalókat ment meg, amelyek közel vannak a lejárathoz vagy épp a csomagolásuk hibás. Ezekből adományokat készít, és szétosztja a rászorulóknak. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az áruk még tökéletesen alkalmasak a fogyasztásra.

Az idei évben már 248 ezren kaptak ilyen segítséget a szervezettől, ami 24 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Mint az Élelmiszerbank munkatársai írják, egyre több egyszülős család kér tőlük segítséget, viszont egyre kevesebb az az élelmiszer, amit szét tudnak osztani. „Míg az élelmiszerek drágulása miatt egyre többen állnak sorba a mentett élelmiszercsomagokért, a kereskedőktől elhozható felesleg érezhetően csökkenni kezdett” – mondta Nagygyörgy András, az egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója. „A boltok óvatosabbá váltak a rendeléseikkel, kevesebb termékük marad meg a nap végén. Ráadásul sokkal inkább megfontolják, hogy a maradékot az élelmiszermentőknek adják vagy az eredeti ár töredékére akciózva, inkább az utolsó pillanatig polcon tartsák.”

Az egyesület önkéntesei 728 áruházat keresnek fel naponta, hogy átvegyék a megmaradt pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Közben 68 gyártó és kereskedő is ajánlott fel nagyobb készleteket tartós élelmiszerekből, illetve hűtést igénylő frissáruból, amelyeket az élelmiszerbank központi raktárából osztanak ki.

És hogy az infláció mellett miért szorulnak rá sokan arra, hogy adományt fogadjanak el? Némi kiindulópontot jelenthetnek a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai. Ezek szerint jelenleg 567 800 forint a teljes munkaidőben dolgozók átlagkeresete Magyarországon, persze bruttóban értve, vagyis ennél jóval kevesebb, 377.600 forint az, amit valaki hazavisz. Az áremelkedések miatt azonban hiába több ezt abszolút értékben a tavalyinál, a reálkereset így is 3 százalékkal csökkent.