Pénztárca

Ennyi most a bruttó átlagkereset hazánkban

A Központi Statisztikai Hivatal mérései szerint a bruttó átlagkereset közel havi félmillió forint, azonban a valósabb képet mutató mediánbér ennél jóval alacsonyabb.
2022. Október 24.
Nő vásárol az élelmiszerboltban a fiával

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. júliusi mérése szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 500 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 344 700 forint volt. Az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá. A reálkereset 1,4%-kal nőtt az egy évvel ezelőtti értékhez képest – írja a KSH.

Árnyalja a képet és valósabbat is mutat, ha a mediánbért nézzük meg, ez bruttó 381 ezer forint körül alakul – írja az Átlátszó.  Ennek nettója körülbelül 263 ezer forint.

A mediánbér a fizetések közepén elhelyezkedő bért mutatja meg, míg az átlagbér az összes fizetés középarányosa, tehát ha van néhány kiugróan magas kereset, akkor az megemeli az átlagbért. Ez alapján az átlag- és mediánbér közötti eltérés 118 220 forint.

Az európai mediánbéreket tekintve Luxemburgban a legmagasabb a kereset és Romániában a legalacsonyabb, Magyarország a sereghajtók között van.

Kép: Getty Images

Forrás: KSH/atlatszo.hu