Család

Ennyit drágultak az élelmiszerek

Az elmúlt esztendőben az élelmiszerek és az energia ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Melyik mennyit nőtt?
2022. Október 21.
vásárlás
Minden drágult Nyitókép: Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal friss, októberi adatai szerint előző év ugyanezen időszakához (2021. szeptember) képest 35,2%-kal fizettünk többet most szeptemberben a boltban átlagosan az élelmiszerekért. Van, ami brutálisan drágult, van, ami mérsékeltebb növekedést mutat.

Kilőtt a kenyér, tejtermékek ára

Az alapélelmiszernek számító kenyér ára szállt el a legjobban az élelmiszerek közül az 1 évvel korábbi árhoz képest – 76,2%-kal kerül többe. A sajt se marad le sokkal mögötte: 68,0%-kal lett drágább. A tejtermékek, vaj és vajkrém ára is hihetetlen mértékben nőtt – 66,3%-kal.

De közel ekkora árnövekedés történt a margarinnál (61,2%), a száraztésztánál (60,2%), és a tojásnál (53,7%) is. Az előzőeknél szerényebb mértékben ugrott meg a sertéshús (22,4%) a cukor (10,9%) és az étolaj (5,0%) ára

Ha van háziállatunk, akkor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: 45,5%-ot nőtt az állateledelek ára átlagosan.

A tisztaság is többe kerül

A mosó- és tisztítószerekért is nagyjából a negyedével (24,8%) többet kell otthagyni a boltban,  a testápolási termékekek is hasonló mértékben (24,5%) drágultak. 

Értelemszerűen a szolgáltatási árak sem stagnálnak. Ha valami elromlik, vagy csak egy egyszerű karbantartásra van szükség, számítsunk rá, hogy a lakásjavítás és -karbantartás 22,8%-ot drágult tavaly szeptemberhez képest.

Amennyiben bútort akarunk beszerezni, nagyjából 20%-kal többet érdemes elkülöníteni a családi kasszából rá. 

Az energiaár is az egekben

Összesen 62,1%-kal nőtt a háztartásokban használt energiaár– a vezetékes gáz 121%, áram 28,9%-kal.  Az albérletár is továbbnőtt: 12,6%-kal kerül többe, mint tavaly ilyenkor.

Az élelmiszerárakhoz képest az üzemanyag ára csekély mértékben – 5,8%-kal –drágult, viszont a járműjavításért és a karbantartásért 20,5%-kal kell többet fizetnünk. Ha taxiznunk kell, 28,5%-kal magasabb árra számítsunk.

Nyitókép: Getty Images