Pénztárca

Átlagosan ennyivel drágult az iskolai menza

Lehetett rá számítani, be is igazolódott, drágább lett az iskolai menza, mint az előző tanévben volt.
2022. Szeptember 12.

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége szerint a közétkeztetésben nagyjából 30 százalékos áremelés várható ősztől – írja az Eduline. A menza árát több tényező is befolyásolja: az infláció, az élelmiszerárak, az energia költségek, a kiszállításban jelentkező benzinár emelkedés, a dolgozók bérei.

Az Eduline Facebook oldalán a szülők kommentjeiből az derült ki, hogy sokan már szembesültek az idei tanév menzaáraival, van iskola, ahol idén 12 300 Ft az ebéd, míg tavaly 9000 forint volt. Másutt tavaly naponta 1200 forintot kellett fizetni, idén azonban 1800 forintot.

 „Van az alapanyag- és nyersanyagköltség, a dolgozók bére, továbbá az üzemeltetéshez szükséges rezsiköltségek, mint például az áram, a víz, a szennyvíz, a szemétszállítás és az üzemanyagár” – mondta a lapnak Zoltai Anna, a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke. Mindezekből a szülők csak a nyersanyagárat fizetik, amelynek az összege településenként változhat. Az összes többi költséget vagy a helyi önkormányzatok, vagy az állam vállalja át, enélkül tehát a zömében 400-1200 forintos napi ár családokra eső része sokkal magasabb lenne.

Zoltai Anna szerint az utóbbi néhány évben egyébként is „divat lett a menzát szidni”, főként a „sórendelet” néven elhíresült, pár évvel ezelőtt bevezetett szabályozásnak köszönhetően (a rendelet azt írja elő, hogy mennyi sót szabad felhasználni az ételek elkészítéséhez).

A mentes ebédek jóval drágább alapanyagokból készülnek, ráadásul egyre több gyereket érint valamilyen ételallergia– vagy érzékenység, Bár Enyedi Csaba, a HunGast kommunikációs igazgatója szerint a speciális menük eddig is óriási ráfizetést jelentettek a közétkeztetőknek, mert a térítési díj a szülők számára államilag támogatott, viszont az intézményfenntartók csak ritkán állják az étkeztetési szolgáltatók többletköltségeit.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu