Gyerek

Csak otthon ehet ez a kislány, aki súlyos cöliákiától szenved

Ez még egy felnőttet is megviselne, hát még egy gyermeket!
2022. Május 30.
Kép: Catherine Falls Commercial/ Getty Images

A hat év körüli gyerekek már javában a barátkozás, az ottalvós bulik és az egymásnál vendégeskedés időszakát élik, Etta Connor azonban nem teheti meg mindezt.

A kislánynál már csecsemőként is lehetett érezni, hogy valami nincs rendben az emésztésével, anyagcseréjével, mert rengeteget puffadt. Orvosról orvosra jártak, mígnem tavaly sikerült diagnosztizálni: a cöliákia egy súlyos formájában szenved. Ez egy autoimmun állapot, amikor az immunrendszer a saját szöveteit támadja meg, amikor glutén kerül a szervezetbe. Mindehhez pedig igazán kismennyiségű glutén is elég. Így Etta számára nagyon nem mindegy, hogy mit fogyaszt.

Az édesanyja elmondta, hogy sokszor belefutottak abba, hogy bár jelezték, hogy a kislánynak gluténmentesen kell táplálkoznia, és részletezték is, hogy ez pontosan mit jelent, a számára biztosított étel mégis tartalmazott valamennyi glutént, a kislányt pedig kórházba kellett szállítani.

Így Etta számára, csak az nyújt 100 százalék biztonságot, ha otthon étkezik, vagy csak otthonról hozott ételt eszik meg. Ez viszont nagyban leszűkíti a kislány mozgásterét, például, ha meghívást kap a barátai szülinapjára…

A gyermek és az édesanyja szeretnék felhívni a figyelmet a betegség súlyosságára, és arra, hogy mennyire fontos, hogy a gluténmentesnek mondott étel valóban gluténmentes legyen, mert, ha nem az, az sokak számára komoly következményekkel járhat. Továbbá azt is szeretnék, hogy a hasonló problémákkal küzdőket, minél hamarabb tudják diagnosztizálni, hogy a megfelelő diétával kezelni tudják a helyzetet. Úgyhogy figyelemfelkeltő akcióba kezdtek, Etta és a családja 100 kilométert fog biciklizni ebben a hónapban az Egyesült Királyságon belül.

A kislányról készült képeket itt tudod megnézni.

A cöliákia számos tünetet okozhat, mint például a hasmenés, a hasi fájdalmak és a puffadás, amik a gluténra adott válaszreakcióként jelentkeznek.