Kisgyerek

8 jel, hogy a gyereked túl sok sót fogyaszt

A kiskorban fogyasztott túl sok sónak is lehetnek hosszú távú következményei. Íme néhány jel, hogy a gyermekünk túllépi az egészséges határt.
2018. Augusztus 06.
8 jel, hogy a gyereked túl sok sót fogyaszt

Egy átlag amerikai 6-18 éves korú gyerek 50%-kal több sót visz be a szervezetébe, mint az ajánlott napi mennyiség. Ha távol tartjuk a sószórót a gyerekünktől, akkor is könnyedén túllépheti az elfogadható szintet. “A legsósabb ételek közé tartozik ugyanis a pizza, a kenyér, a felvágottak, a sajtburger, chipsek, csirkefalatkák, szószos tészták és a kész levesek” – mondja dr. Craig Peters gyermek urológus és a UT Southwestern professzora.

Természetesen a só nem rossz dolog – fiziológiai szempontból fontos a szervezetünk számára (pl. kell az idegi impulzusok továbbításához is). A túl sok só bevitele azonban magas vérnyomást okozhat, ami szívbetegséghez vagy stroke-hoz is vezethet. Ezek pedig akár már kiskorban is kialakulhatnak.

A Nutrition nevű folyóiratban közzétett tanulmány szerint az 1-3 éveseknek 79, a 4-5 éveseknek 87, a 6-18 éveseknek pedig 90 százaléka napi szinten sokkal több sót fogyaszt, mint kellene.

A különbség só és nátrium között

“Ahhoz azonban, hogy tudjuk, mennyi a normális mennyiség, ismernünk kell a különbséget só és nátrium (Na) között” – mondja dr. May Loo a Stanford Egyetem professzora. “A konyhasó/tengeri só azaz nátrium-klorid (NaCI), 40% nátriumot tartalmaz, míg a legtöbb előrecsomagolt ételen a sótartalmat nátriumként tüntetik fel milligrammban megadva adagonként” – magyarázza dr. Loo. “A valódi sótartalomhoz tehát a feltüntetett mennyiséget meg kell szoroznunk 2,5-tel (ha a nátriumtartalom 100 mg, akkor a sótartalom 250 mg).” Magyarul ezek az ételek valójában több mint két és félszer több sót rejtenek, mint amennyit elsőre gondolnánk!Fontos tehát, hogy már kiskorban odafigyeljünk erre. Amellett, hogy nem sózzuk túl a gyerek ételét, mutassunk jó példát, és tartsuk távol a sótartót az asztaltól.Ha nem vagyunk benne biztos, hogy túllépi-e az ajánlott mennyiséget a gyermekünk, íme néhány jel, amire érdemes figyelni!

1. Folyton szomjas

“Mivel a só visszatartja a vizet, a több sóhoz még több vízre van szükség” – magyarázza dr. Loo. Ha azt vesszük észre, hogy a gyerekünk a szokásosnál szomjasabb és ennek nincsenek olyan egyértelmű okai, mint a meleg időjárás vagy a sportolás/futkározás, csökkentsük a kicsi sóbevitelét. Dr. Loo szerint érdemes odafigyelni arra is, hogy a legtöbb sportital is igen sok nátriumot tartalmazhat.

2. Sós ételeket kíván

Valljuk be, a só jó ízt ad az ételeknek, tehát nem meglepő, ha a csemeténk sokkal szívesebben nassol chipset, mint egy szál nyers répát. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a fiunk/lányunk minden alacsony sótartalmú étel láttán fintorogva elfordul, dr. Loo szerint próbáljunk meg otthon többet kísérletezni különféle fűszerekkel (pl. só helyett szórhatunk egy kevéske borsot vagy petrezselymet a rántotta tetejére). A sós snackeket (chips, ropi stb.) pedig mellőzzük a továbbiakban.

3. Magas a vérnyomása

Az American Family Physician nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint a 3-18 éves gyerekek 7%-ának vagy prehipertóniája vagy hipertóniája van (azaz magas a vérnyomása). “Ahogy a felnőtteknél, sokszor a gyerekeknél is tünetmentes a magas vérnyomás. Azonban ahogy a vérnyomás emelkedik, az artériák kitágulnak, mely hajlamossá teszi a gyereket a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására” – magyarázza dr. Loo. Három éves kor felett érdemes évente ellenőriztetni a gyermekünk vérnyomását is.

4. Sötét sárga a vizelete

Habár más okai is lehetnek a vizelet sötét sárga színének, az egyik az az, hogy a kicsi túl sok sót fogyaszt. “A sötét sárga, erős szagú vizelet minden korban magas sóbevitelt jelezhet” – mondja dr. Peters.

5. Nem eszik sok édességet és zsírt, mégis hízik

Sokan leginkább a cukor- és zsírfogyasztást okolják a súlyfelesleg kialakulásáért, pedig tanulmányok bizonyítják, hogy a túlzott sófogyasztás is összefüggésbe hozható a pluszkilókkal. “A súlyfelesleg egy plusz rizikófaktor a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásában” – mondja dr. Loo.

6. Előrecsomagolt ételeket eszik

A legtöbb előrecsomagolt étel magas nátriumtartalommal rendelkezik, ezért a legjobb kerülni ezeket. Erre akkor is figyeljünk, mikor uzsonnát csomagolunk a gyermekünknek. Részesítsük előnyben az otthon készített ételeket, friss gyümölcsöket, zöldségeket.

7. Gyakran eszik gyorsétteremben/menzán

Persze, néha elkerülhetetlen, hogy étteremben egyen a család, sajnos a legtöbb helyen túlsózzák az ételeket (a gyorséttermekről nem is beszélve). A professzor szerint szorítsuk ezeket az alkalmakat kéthetente egy alkalomra. Étteremben pedig külön kérhetjük, hogy ne sózzák meg a gyerek ételét.

8. Mi, szülők sok sót fogyasztunk

Ne feledjük, mi vagyunk a gyermekünk első számú példaképei. Ha mi magunk túlsózzuk az ételeinket, és chipset nassolunk, nagyon nehéz lesz ezt megtiltani életünk értelmének. “Vásárláskor olvassuk el a címkét, és válasszunk alacsony nátriumtartalmú vagy sózatlan termékeket” – javasolja dr. Loo.(Cikk forrása: parents.com)Kapcsolódó cikkeink sófogyasztás témában: