Gyerek

Sóból is megárt a sok?

Komoly egészségügyi problémát okozhat a túlzott sóbevitel. De mennyi a túl sok?
2016. Június 20.

Az Egyesült Államokban komoly egészségügyi problémát jelent a túlzott sóbevitel. Több tanulmány szerint ugyanis súlyos betegségekhez is vezethet, ha valaki túlzásba viszi a sóhasználatot, mint például különböző szívbetegségekhez, vagy akár stroke-hoz is. De mikor beszélünk túlzott sófogyasztásról?

A medicalnewstoday.com portál azt írja, hogy egyes kutatások szerint a felnőttek napi nátriumbevitele ne haladja meg a 2300 mg-ot, ami körülbelül egy teáskanálnyi sónak felel meg. Egy év elején megjelent kutatás szerint azonban ennél jóval többet fogyasztanak az amerikaiak, a legtöbb felnőtt nátriumbevitele több mint 3400 mg naponta. Kutatók úgy fogalmaznak, hogy “riasztó” ez az eredmény, és még többet kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a sófogyasztást.

Egyes kutatók viszont nem értenek egyet ezekkel a megállapításokkal, sőt, vannak, akik szerint a napi 2300 mg nátrium annyira alacsony, hogy több kárt okoz, mint hasznot.

Az American Heart Association szerint az amerikaiak nátriumbevitelének a 90 százaléka nátrium-kloridból származik, ami tulajdonképpen az asztali sónak felel meg, de feldolgozott élelmiszerekben is ezt használják tartósításra. Így például egy szelet kenyér is 80-230 mg nátriumot tartalmazhat, míg egy szelet fagyasztott pizzában 370-730 mg nátrium is lehet.

Az köztudott és nem is vitatja senki, hogy sóra szüksége van a szervezetnek, többek között az ideg- és izomműködés elképzelhetetlen nélküle. A Cell Metabolism nevű lapban például egy olyan tanulmány is megjelent, ami szerint a sófogyasztás távol tarthat bizonyos káros baktériumokat, de még a fertőzés veszélyét is csökkenti.

A Medical News Today nevű szaklap a múlt hónapban pedig pont arról írt, hogy még a napi 3000 mg nátrium is kevés, és az egészség rovására mehet.

Jól látszódik tehát, hogy sem az orvosok, sem a kutatók nincsenek egy állásponton azzal kapcsolatban, hogy akkor tulajdonképpen mennyi is lenne az ideális sófogyasztás. Több amerikai szervezet, köztük az Élelmiszer Gyártók Szövetsége (GMA) úgy véli, még több kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni azt a sóbeviteli mennyiséget, ami a legjobb az egészségünk, a szervezetünk számára. A vizsgálatnak tartalmaznia kell azzal kapcsolatban is kutatásokat, hogy a túl sok, illetve a túl kevés nátriumbevitel milyen egészségügyi kockázatokkal jár.

És a gyereknek mennyit adjak?

Sajnos hazánkban elrettentőek a statisztikák: a Magyar Gyermekorvosok Társaságának 2009. tavaszi kutatásából kiderült ugyanis, hogy az 1-3 éves gyerekek az ajánlott 500 mg nátriummennyiség többszörösét fogyasztják el naponta. Ennek egyik fő oka az, hogy egyéves kortól a kicsik ugyanazokat az ételeket fogyasztják, mint szüleik, holott ebben az időszakban a még fejlődő szervezet igényeihez mérten kellene összeállítani az étkezéseket.

Kapcsolódó cikkeink sófogyasztás témában: