Gyerek

Olyan nincs, hogy “egészséges kövér”

Bár gyakran halljuk az "egészséges kövér" kifejezést, elképzelhető, hogy ez csupán egy mítosz, és a valóságban nem is létezik ilyen ember.
2017. Május 26.

A túlsúlyosoknak ugyanis mindenképpen lényegesen nagyobb esélyük van arra, hogy szívbetegség alakuljon ki náluk, mint normál súlyú társaiknál.

Azok, akiket a köznyelv egészséges kövéreknek hív, nem rendelkeznek azokkal a tipikus anyagcsere-problémákkal, amelyek a kövérekre jellemzőek: nem magas a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, nem rosszak a cukorterheléses vizsgálataik és nem is cukorbetegek. Ennek ellenére mégsem állíthatjuk, hogy a kutatások alapján védve volnának, ha szívelégtelenségről vagy stroke-ról van szó, sőt.

A Birmingham Egyetem munkatársai kutatásuk során 3,5 millió, 18 évesnél idősebb, Egyesült Királyság területén élő ember elektronikus egészségügyi adatait elemezték, 1995 és 2015 között. A résztvevők mindegyike a kutatás kezdetekor szívbetegség nélkül élt.

Kiderült, hogy az anyagcsere-problémákat nem ismerő normál súlyú emberekhez képest ezek az egészségesnek nevezhető túlsúlyos emberek mind 50 százalékkal nagyobb eséllyel lettek a kutatás időtartama alatt szívbetegek, 7 százalékkal nőtt a stroke kockázata, a szívelégtelenség pedig kétszer nagyobb eséllyel jelent meg esetükben.

A szakemberek úgy vélik, hogy mindezek fényében nem elég, ha a kezelőorvos megelégszik azzal, hogy túlsúlyos páciense nem küzd klasszikus anyagcsere-problémákkal, fontos, hogy a mielőbbi fogyást elősegítő életmódváltás fontosságára is felhívja a figyelmet.

Kapcsolódó cikkeink:

Minden harmadik hat-kilencéves európai gyerek túlsúlyos vagy elhízott

Az elhízott nők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek elhízottak

Forrás: Medipress