Család

Mell önvizsgálat: ezek a lépései

A mellek havonta történő önvizsgálata nagyon fontos, mert ez is segítheti az emlőrák korai felismerését. Melyek az önvizsgálat lépései?
2024. Október 24.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Nemrégiben osztott meg egy nagyon hasznos infografikát Facebook-oldalán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, amiben a mellek önvizsgálatának lépéseit mutatják be.

Ahogy a bejegyzésben is írják, már 20 éves kortól ajánlott a rendszeres, havi önvizsgálat.

 

Ahogy az infografikán is látható, ehhez először leeresztett karral és vállal, szemben a tükörben kell megnézni a mellek alakját. Figyeld meg, hogy látható-e bármilyen bőrelváltozás, elszíneződés, duzzanat, vagy valamilyen szokatlan alakváltozás (például a mellbimbók behúzódása). Ezt ismételd meg úgy is, hogy a karjaidat a fejed fölé emeled. Figyeld meg, hogy található-e szokatlan csomó, vagy észlelhető-e a bőr megvastagodása.

Ezután a melleket egyenként tapintsd át, két tenyered közé fogva, először függőleges majd vízszintes irányban csúsztatva mozgatva a tenyereket. A jobb kezed összezárt ujjaival enyhe nyomással, körkörös mozgással kívülről befelé, csigavonalban haladva is tapintsd át a melleket. Figyeld meg, hogy tapasztalsz-e szokatlan csomót vagy észleled-e a bőr megvastagodását.

Az önvizsgálatot nem csak álló helyzetben, hanem hanyatt fekve is el kell végezni. Ehhez egyik kezedet tedd a fejed alá, és helyezz egy kispárnát a vállad alá, majd majd körkörös mozgással tapintsd át a melleket, és a hónaljakat is, ujjaid hegyével, mindkét oldalon.

A mellbimbókat enyhén nyomd meg, és figyeld meg, hogy ürül-e belőlük bármilyen váladék.

Ha bármilyen eltérést, tünetet tapasztalsz, fordulj szakorvoshoz!

Annak, akinek az önvizsgálat lépéseinek videós bemutatása segíthet, érdemes megnéznie az NNGYK által ebben a bejegyzésben megosztott videót, amit a Semmelweis Egyetem készített.