Család

Így is lehet köret maradék zöldségekből

Nem csak a krumpliból készíthetünk sült zöldséghasábokat.
2024. Október 24.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszerpazarlás csökkentésének céljából létrejött programja osztott meg egy jó ötletet Facebook-bejegyzésében, a maradék zöldségek felhasználására ízletes köretként.

„Valószínűleg kevés ember létezik a világon, aki nem szereti a sültkrumplit. De próbáltátok már más zöldségekből is? Ha nem, itt az ideje kísérletezni és ezzel együtt néhány kamrában árválkodó zöldséget is menteni” – írják a bejegyzésben, amiben ajánlanak is néhány tippet a „sült-nem-krumplihoz”.

Ahogy írják, ehhez remek alapanyag lehet a sárgarépa, a fehérrépa, a cékla, a cukkini, de a gyakran kidobásra szánt brokkoli szára is. „Az elkészítéshez vágjuk hasábokra a zöldségeket forgassuk meg őket olajban és kedvenc fűszereinkkel és mehetnek is a sütőbe magas hőfokon addig, amíg jó ropogós állagot nem kapunk” – adnak ötletet. A fűszerezéshez is ajánlanak javaslatot, a répához például chilis-mézes pácot, míg a brokkoli és cukkini hasábokhoz azt, hogy forgassuk át parmezános kenyérmorzsában.

A poszt nem említi, de a zellerből is remek „sült-nem-krumplit” lehet készíteni, aminek a fűszerezésével is kísérletezhetünk a saját ízlésünk szerint. A Nosalty-n például ITT egy oregánós-kakukkfüves-paprikás-fokhagymás változathoz találsz receptet, az elkészítést segítő videóval együtt.