Az őszi időszak egyik kedvelt zöldsége a sütőtök, de emellett más finom zöldségek is szezonálisak novemberben is. A Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése Facebook-oldalán összegyűjtötte, milyen zöldségek és gyümölcsök szezonálisak novemberben. Ennek nyomán az alábbi galériában mutatjuk, mely zöldségekből is érdemes enni.
11 fotó megtekintése
Galéria
Ezeket a szezonális zöldségeket is érdemes enni novemberben
Brokkoli – 100 grammja mindössze 34 kalóriát tartalmaz, fehérjéből 2,8 grammot és szénhidrátból 4 grammot. Gazdag K-vitaminban és C-vitaminban. A brokkoli nagyon változatosan felhasználható a konyhában, például levesekben, krémlevesként, köretként, rakott ételekben, és érdemes kipróbálni fasírtban, zöldségfasírtban. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Csicsóka – A burgonyához hasonló ízű, gumós zöldség a csicsóka, aminek 100 grammja 73 kalóriát tartalmaz, a szénhidráttartalma pedig 15,8 gramm. Felhasználása a burgonyáéhoz hasonló, krémleves, főzelék, köret és zöldségfasírt is lehet belőle, de chipsnek is meg lehet sütni. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Édeskáposzta és lilakáposzta – A fejeskáposzta 25 kalóriát, míg a lilakáposzta 31 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, előbbi pedig 3,3 gramm, utóbbi 5,3 gramm szénhidrátot. Mindkettő gazdag C-vitaminban és K-vitaminból is nagyobb mennyiség található bennük. Amellett, hogy salátákban érdemes fogyasztani, a káposztáknak megpirítva is különleges az ízük, például tésztaételekben. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Endívia – K-vitminban, folsavban és A-vitaminban gazdag az endívia. Roppanós levelei miatt nagyon hasonló a salátafélékhez. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Kelbimbó, kelkáposzta, fodros kel és kínai kel – A sütőtök mellett a különböző kelkáposztafélék is nagyon őszies ízvilágú zöldségek. Mivel egy kicsit kesernyés az ízük, érdemes édesebb zöldségekkel, például sütőtökkel vagy édesburgonyával kombinálni ezeket – például egy őszi meleg salátában, tökmaggal megszórva. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Mángold – A mángold szénhidráttartalma csupán 2 gramm, és kalóriatartalma mindössze 19 gramm 100 grammonként. K-vitaminban nagyon gazdag zöldség, és A-vitamin tartalma is magas. A zöld leveles zöldséget a spenóthoz hasonlóan lehet használni főzve és sütve, kesernyés íze miatt javasolt előfőzni. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Fehérrépa – Folsavban gazdag zöldség a fehérrépa, aminek 100 grammja 55 kalóriát és 8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Érdemes levesekbe főzni vagy vegyes-zöldséges főzelékekbe, és vegyes sült zöldségköretben is fel lehet használni. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Rukkola – A-vitaminban és folsavban gazdag zöldség a rukkola. Amellett, hogy kevert salátákban fogyasztjátok, kerülhet szendvicsekbe, rántottára, pizzára és más olaszos tésztaételek mellé is. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Sóska – Megosztó zöldség a sóska, ami szintén gazdag A-vitaminban. Ha szeretitek, főzelékként, krémlevesként, mártásként is lehet fogyasztani. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Sütőtök – Nagyon gazdag A-vitaminforrás az őszi slágerzöldség sütőtök. A krémlevestől kezdve köretként, tésztaételekben, rakott ételekben, egytálételekben, curryben és chiliben is felhasználható, de lehet belőle például őszi rizottó is. A sütőtökpüréből pedig többféle süti is készülhet. 100 grammja 45 kalóriát és 9,7 gramm szénhidrátot tartalmaz. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Zeller – 100 grammja 42 kalóriát és 7,2 gramm szénhidrátot tartalmaz a zellergyökérnek. Amellett, hogy levesekbe főzitek, krémlevesként, mártásként is érdemes kipróbálni, de készülhet belőle zellerpüré, sőt, a sültkrumplihoz hasonlóan is meg lehet sütni hasábokra vágva. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek
Fotó megosztása:
A zöldségek tápanyagtartalmához a kalóriaGuru.hu kalkulátorát használtuk.
Kapcsolódó cikk
zöldség
A fagyasztott zöldség ugyanolyan tápláló, mint a friss?