A hideg őszi-téli napokon különösen jólesik a meleg reggeli. Ha szeretitek a zabkását, a főtt változat mellett érdemes kipróbálni a sültet is. Almával és őszies fűszerekkel készül a következő változat.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 evőkanál olvasztott vaj, plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez
- 170 gramm zabpehely
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teásanál só
- 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 nagy tojás
- 400 ml tej
- 2 evőkanál méz
- ½ teáskanál vanília aroma
- 1 darab alma, kimagozva, meghámozva, apró kockákra vágva
- aprított dió ízlés szerint
- natúr joghurt a tálaláshoz
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Kenj ki vajjal egy nagyjából 23×33 cm-es tepsit.
- Egy nagy tálban keverd össze a zabot, a sütőport, a fahéjat, a sót és a szerecsendiót.
- Egy másik tálban keverd össze a tojást, a tejet, a mézet, a vanília aromát és az olvasztott vajat. Add hozzá a keveréket a másik tál tartalmához, és keverd össze a kettőt, majd keverd hozzá az almát és a diót. Öntsd a tál tartalmát a kivajazott tepsibe.
- Süsd nagyjából 40 percig, addig, amíg a zabpehely megpuhul, aranybarna lesz, és az alma megpuhul. Hagyd hűlni nagyjából 20 percig tálalás előtt. Egy-egy kanál natúr joghurttal a tetején tálald, és ízlés szerint még locsold meg mézzel, szórd meg fahéjjal.
(A recept forrása: delish.com)