Kamasz

Eddig fog tartani a dubaji csoki-őrület a kézműves csokikészítő szerint

A dubaji csoki valójában csak Magyarországon számít újdonságnak, hazájában, az Egyesült Arab Emírségben már évek óta piacra dobták.
2024. December 09.

Erről az itthon igazi kuriózumnak számító, és sokakat lázban tartó édességről már korábban is írtunk, s mint az olvasói visszajelzésekből kiderült, nem mindenki ég a vágytól, hogy megkóstolhassa. Kíváncsiak voltunk arra, mit gondol a dubaji csokoládéról egy kézműves csokikészítő, aki rendelésre maga is készít a pisztáciás édességből. 

Eddig fog tartani a dubaji csoki-őrület a kézműves csokikészítő szerint

Porubszki-Maklári Anita, a Flemar Csokoládéműhely megálmodója és tulajdonosa azt is elmondta, szerinte meddig fog tartani hazánkban a dubaji csokit övező őrület.

Csak nekünk újdonság

Mint Anita elmondta, az Egyesült Arab Emírségben 2023-ban mutatták be ezt a csokoládét, vagyis hozzánk viszonylag későn jutott el. S hogy hogy készül pontosan a dubaji csoki? Azt remekül összefoglalta: „Egy ragacsos töltelékről beszélünk. A dubai csoki receptnek a különlegessége egy török ropogós kadayif tésztában rejlik, amely vékony szálakból áll, és vajon aranysárgára pirítva adja meg a csokoládé ropogós alapját. Ehhez társul 100%-os pisztácia és a tahini, azaz a szezámmag-paszta . Ez utóbbinak enyhe diós íze különleges kontrasztot ad a csokoládé édességének.”

Anita is megerősítette, hogy a dubaji csokoládéba kerülő töltelék elég édes, mondhatni gej, ami tej- és étcsokoládé burokban teljesedik ki igazán. „A készítők nagyon figyelnek arra is, hogy a külső borításon is megjelenjen a zöld hatás, érzékeltetve, hogy valami zöld színű/ízű dolog rejlik a belső részben”  – tette hozzá a szakértő.

dubaji csoki

Így fest a dubai csoki, ami Anita keze munkáját dícslri (Fotó: Flemar Csokoládéműhely)

Dubaji csoki a Flemar Csokoládéműhelyben is készül, Anita kezei közül azonban nem táblás csoki formájában kerül ki a pisztáciás csemege: ő gyémánt szív formájában készítit, mert így elérhetőbb áron juthat hozzá az, aki szeretné megkóstolni ezt a csokikülönlegességet. A körülbelül 40 grammos csoki 1500 Ft-ba kerül.

Hogy a dubaji csoki iránti lelkesedés ugyanolyan gyorsan elmúlik-e, mint ahogyan érkezett, arról ezt gondolja Anita: „Szerintem csak addig lesz ennyire felkapott, amíg mindenki, aki kíváncsi rá, meg nem kóstolja. Eltérő véleményeket hallottam azoktól, akik ettek már valahol dubaji csokoládét: volt, aki úgy érezte, nem is pisztáciára, hanem inkább marcipánra hasonlít az ízvilága.”

Fotó: Getty Images és Flemar Csokoládéműhely