Család

Karácsonyi desszertek a világ körül – különböző országok ünnepi süteményei

Ha azt mondjuk, hogy hagyományos hazai karácsonyi süti, valószínűleg a legtöbben a bejglire gondolunk. Milyen tradicionális ünnepi süteményeket fogyasztanak a világ más részein?
2024. December 24.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Stollen/Christstollen – Németország. Híres hagyományos német karácsonyi kalács a Stollen vagy más néven Christstollen, ami leginkább a püspökkenyérre/gyümölcskenyérre hasonlít. A tésztájába különböző kandírozott illetve aszalt gyümölcsök kerülnek, és diófélék, olajos magvak és középre egy marcipánréteg – majd a kész süteményt vastagon megporcukrozzák. A nevét (a Christstollen jelentése Krisztuskalács) onnan kapta, hogy alakja a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. A sütemény Drezdából származik. A középkorban a Stollen zabból, lisztből és vízből készült kemény kenyér volt, amit az adventi böjt idején fogyasztottak, viszont 1490-ben a pápa egy különleges felmentést adott a pékeknek, hogy az egyébként advent idején tiltott élelmiszerek, mint a vaj, a mazsola, a marcipán, a kandírozott narancshéj a karácsonyi kenyerekbe kerülhessenek.

Yule Log/Bûche de Noël – Franciaország. Hagyományosan francia karácsonyi sütemény a Yule Log, illetve Bûche de Noël néven ismert fatörzstorta, ami csokoládés krémmel töltött és bevont piskótából készül. A piskótát fatörzs alakúra formázzák, megszórják porcukorral, ami a hóra emlékeztet, és gyakran díszítik habcsók gombákkal és magyallevelekkel. Állítólag a karácsonyi fahasábot jelképezi, amit egykor a kandallóban égettek el, hogy szerencsét hozzon a következő évre.

A francia sütemények között van egy másik népszerű, ami a karácsonyi időszakhoz kötődik, egészen pontosan a végéhez: vízkereszthez. Január 6-a a hagyomány szerint az a nap, amikor a napkeleti bölcsek meglátogatták a Kisjézust. Ekkorra készítik el a galette des rois nevű pitét, mandulás töltelékkel. A süteménybe eredetileg egy babot is sütöttek – amit mára már egy kis figura váltott fel –, és aki ezt megtalálja, azt egy kis papírkoronával királlyá koronázzák.

Panettone – Olaszország. Édes, puha kalács az olasz panettone, amit a gyümölcskenyérhez hasonlóan aszalt gyümölcsökkel ízesítenek és valamilyen citrushéjjal, a tészta pedig élesztővel készül és kupola alakúra kel. Sütés után gyakran kerül rá cukormáz vagy porcukor. A sütemény nemcsak karácsonykor tradicionális édesség Olaszországban, hanem újévkor is, és valamilyen forró itallal, likőrrel vagy borral szolgálják fel. A panettone a huszadik század elejéről származik Milánóból.

Mince pies – Egyesült Királyság. A mince pies kis töltött pitéket takar, aminek a tölteléke ribizliből, mazsolából, más aszalt gyümölcsből készül, olyan fűszerekkel, mint a fahéj, a szerencsendió és a szegfűszeg. Van, hogy brandy vagy rum is kerül a töltelékbe. Tradicionálisan a karácsonyi időszak süteménye, amit már a középkor óta fogyasztanak. Szintén karácsonyi édesség a christmas pudding, vagyis a karácsonyi pudding – ami nem olyan, mint amit általában pudingként ismerünk. Eredetileg a középkorból maradt fenn, de a recept azóta változott. Ma többek között tojással, mandulával, kandírozott gyümölcsökkel, rummal és fűszerekkel készül, főzik vagy gőzölve sütik, cukormázzal vagy valamilyen mellé készült krémmel tálalják.

Rumtorta – Jamaica. A jamaicai karácsonyi rumos sütemény valószínűleg a 18. századból származik, és a karácsonyi pudding is hatással lehetett rá. A rumtorta egy sötétbarna színű, torta vagy kuglóf formában készült sütemény, ami szaftos, és rumba áztatott gyümölcsök kerülnek bele. Emellett fahéjjal, szerecsendióval és lime-mal ízesítik.

Buñuelos – Mexikó. A Buñuelos édes, fánkszerű tésztából készült desszert, amit tortillához vagy palacsintához hasonlóan sütnek ki, de ropogósra. Cukorral megszórva vagy sziruppal meglocsolva tálalják. A sült desszert más dél-amerikai országokban is kedvelt, amit az egyes helyeken eltérően készíthetnek: van, ahol például puhább, gömbölyű fánkokat sütnek a tésztából, de olyan is, ahol sajt s kerül bele.

Pavlova – Ausztrália és Új-Zéland. A különleges ízű, ropogós külsejű, belül puha, fehér habcsók alapú Pavlovat tejszínes krémmel és piros gyümölcsökkel szokták tálalni. A tészta nagyon egyszerűen készül: tojásfehérjéből, porcukorból és egy csipet sóból.

Bibingka – Fülöp-szigetek. A Fülöp-szigetek ünnepi édessége a bibingka, egy ragacsosabb állagú, rizsből és kókusztejből készült finomság. Az elkészült édességet vajjal, cukorral, sajttal vagy friss kókuszreszelékkel gazdagítva tálalják.

Ha szeretnéd valamelyik karácsonyi sütit elkészíteni, a Stollenhez ITT, a Yule Log-hoz ITT, míg a Pavlovahoz ITT találsz recptet.

(via, via, via, via)