Család

Három répatorta recept húsvétra készülve

Ha az ünnepi asztalra készítenél egy finom és mutatós süteményt is, a répatorta remek választás húsvétra! Már önmagában a mascarpone krémmel vagy a csokiöntettel is nagyon mutatós ez a finom sütemény, de adunk néhány ötletet a dekoráláshoz is!
2024. Március 19.
(Kép forrása: Getty Images)

A zöldségeknek igenis lehet helye a süteményekben is. Korábban már mutattunk receptet egy szuper nyári cukkinikenyérre, fűszeres sütőtökkenyérre, és két finom céklás süteményre. De ugyanígy használhatjuk az édesburgonyát is az otthoni cukrászkodáskor, vagy éppen a sárgarépát, amiből csodaszép színű, puha és szaftos torta készülhet húsvétra.

A kész süteményben a répa édes íze dominál, és a benne lévő olajnak köszönhetően lesz szaftos. Talán a legnépszerűbb töltelék a mascarpone-s krém a répatortában, de a pekándió, az olajos magvak, a fahéj, a gyömbér, a narancs és más citrusfélék is nagyon jól passzolhatnak a desszerthez.

Most a Nosalty recepttárának köszönhetően mutatunk három receptet: egy klasszikusabb répatortát, egy csokibevonatos brazil változatot, és mascrpone krémes répamuffinokat.

(Legegyszerűbb répatorta, brazil répatorta, puha és illatos répatortamuffin mascarponekrémmel. Képek forrása: Nosalty)

(Legegyszerűbb répatorta, brazil répatorta, puha és illatos répatortamuffin mascarponekrémmel. Képek forrása: Nosalty)

Legegyszerűbb répatorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 darab tojás
  • 180 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 220 g finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 kávéskanál só
  • 2 közepes darab sárgarépa (180-200 g)
  • 100 g mandulapehely

Hozzávalók a mascarponekrémhez:

  • 400 g mascarpone
  • 80 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 dl habtejszín
  • 4 evőkanál mandulapehely
  • 80 g eper (3-4 szem)

A legegyszerűbb répatorta recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.

Brazil répatorta (Bolo de cenoura)

Hozzávalók a piskótához:

  • 260 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 200 g cukor
  • 300 g sárgarépa
  • 110 ml napraforgó olaj
  • 3 darab tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál vaj

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 400 g sűrített tej (cukrozott)
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 30 g csokoládédara

A brazil répatorta recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.

Puha és illatos répatortamuffin mascarponekrémmel

Hozzávalók a muffinhoz:

  • 2 darab tojás
  • 200 g barna cukor
  • 1,8 dl napraforgó olaj (Vénusz 100% napraforgó-étolaj)
  • 250 g finomliszt
  • 100 g dió (pirított, darált)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 teásknál fahéj
  • gyömbér ízlés szerint (kandírozott vagy por)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 közepes darab sárgarépa
  • 1 narancsból nyert narancshéj

Hozzávalók a mascarponekrémhez:

  • 400 g mascarpone
  • 80 g porcukor
  • 100 g habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál zselatinfix

A puha és illatos répatortamuffin mascarponekrémmel recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.

Mutatunk néhány ötletet is a répatorta dekorálásához. Az első egy megszokottabb, marcipánból készült répa – ehhez narancssárgára színezett marcipánra és fodros petrezselyemzöldre (vagy akár mentalevélre, citromfű levélre) lesz szükséged, és némi kakaóra. Az alábbi videóban láthatod a megformázásukat:

De készíthetsz virágdekorációt is sárgarépa spirálokból, zöld levelekkel… :

… vagy a répa spirálokat egyszerűen halmozhatod a sütemény közepére is:

Némi fehér és rózsaszín marcipánnal pedig egy mókás nyuszi dekorációt is rátehetsz: