Család

Maradékmentő receptek húsvét utánra

A húsvétról maradt sonkát, tojást és tormát használd fel egy finom ebédhez!
2024. Április 02.
(Kép forrása: Getty Images)

Bármennyire is remek a húsvéti kalács a sonkával, tojással, tormával és zöldségekkel, néhány napnál tovább nem valószínű, hogy szívesen fogyasztjuk ezeket. Azonban egy kicsit újra gondolva nagyszerű ebédet vagy vacsorát készíthettek a családnak.

A Nosalty recepttárának köszönhetően a maradékmentéshez is találunk remek ötleteket.

(Sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek, rakott túrós tészta sonkával és tormával, és maradékmentő quiche húsvétra. Képek forrása: Nosalty)

(Sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek, rakott túrós tészta sonkával és tormával, és maradékmentő quiche húsvétra. Képek forrása: Nosalty)

Ha így még nem készítetted a krumplit, mindenképpen próbáld ki ezt a receptet – húsvét után készítheted a sonka helyett bármilyen más kolbásszal, vékonyan szelve, de akár zöldséggel is töltheted.

Sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek

Hozzávalók:

A besameles mártáshoz:

  • 50 g vaj
  • 40 g finomliszt
  • 5 dl tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 10 dkg sajt

A krumplitekercsekhez:

  • 1 kg burgonya
  • 100 g mustár
  • 20 dkg sonka
  • 5 dkg sajt

A sonkás-sajtos-mustáros krumplitekercsek recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.

A jól ismert túrós tészta helyett egy rakott, sütőben sült változat, amiben fel tudod használni a sonkát, ízesítésnek pedig a tormát.

Rakott túrós tészta sonkával és tormával

Hozzávalók:

  • 500 g tészta
  • 1 evőkanál libazsír
  • 300 g sonka
  • 500 g tehéntúró
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál torma
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 200 g sajt
  • petrezselyem ízlés szerint

A rakott túrós tészta sonkával és tormával recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.

Ha maradékmentés – nem csak húsvétkor, hanem akármikor –, akkor quiche: ez a tojásos pite aztán tényleg mindent „elnyel”. Tanuld meg a tésztáját, és végtelen számú variációban készítheted reggelire, ebédre és vacsorára is!

Maradékmentő quiche húsvétra

Hozzávalók:

Tészta:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 evőkanál víz

Töltelék:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 150 g főtt sonka
  • 1 közepes db lilahagyma
  • 8 dkg piros kaliforniai paprika
  • 8 dkg zöld kaliforniai paprika
  • 8 dkg sárga kaliforniai paprika
  • 4 db zöldspárga
  • 100 g mozzarella
  • 1 csokor petrezselyem (kis)
  • 3 db koktélparadicsom

Összeállítás:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 db tojás
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 200 g sajt
  • 2 db főtt tojás

A maradékmentő quiche húsvétra recept elkészítését a Nosalty oldalán találod, segítségként egy videóval együtt.

Ha viszont valamilyen klasszikust főznél, akkor tudjuk ajánlani a korábbi rakott krumpli receptünket – csak a kolbászt cseréld benne sonkára –, de a maradék hozzávalóval megbolondíthatod a szintén abban a cikkben található francia vagy zöldséges rakott krumplit is.

A ráérősebb tojásos reggeli receptek között pedig korábban itt ajánlottunk egy sonkás töltött tojást – ez szintén készülhet a húsvéti maradékokból is.

A maradékmentés fő előnye természetesen az, hogy ezzel is tehetünk az ételpazarlás megelőzéséért. Ez utóbbihoz egy másik remek trükköt is ajánlottunk korábban itt: egy egyszerű, de szuper módszert, ami a hűtőben segít szem előtt tartani, hogy mi az, amit mielőbb érdemes felhasználni.