Család

Öt ötlet a húsvéti maradékokra

Ha húsvétról maradt sonka, főtt tojás, torma és kalács, ezekkel az alapanyagokkal remek maradékmentő fogásokat készíthetsz, reggelire, ebédre vagy vacsorára is.
2025. Április 22.
húsvéti ételek

(Kép forrása: Getty Images)

A húsvét hagyományos ételei a füstölt, főtt sonka és a főtt tojás, amik mellől nem maradhat el ízesítőnek a torma sem. Ha nem fogyott el ezekből az összes húsvétkor, de már nem kalácson tálalva vagy szendvicsként fogyasztanátok ezeket, próbáljátok ki valamelyik maradékmentő ötletet a következők közül.

A főtt tojásból lehet tojáskrém

A főtt tojások egyik legjobb maradékmentője a tojáskrém, ami készülhet úgy, hogy botmixerrel, késes aprítóval dolgozzátok fel a tojásokat, de akár le i lehet reszelni ezeket kisebb sajtreszelőn. A tojáskrémet ízesíthetitek hagymával, zöldségekkel, de akár apróra vágott sonka is kerülhet bele. A Nosalty recepttárából ajánlunk egy változatot, amibe a maradék tormából is kerülhet, és amit a sült hagyma és a snidling tesz igazán pikánssá. A tojáskrém kerülhet pirítósra, lehet belőle melegszendvics, de tortillalapba is tölthetitek.

Tovább a receptre: Mennyei tojáskrém

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

Tésztával a sonkát

Ha maradt húsvéti sonka és gyorsan készítenél valamilyen ebédet vagy vacsorát a családnak, akkor a megoldás valamilyen tésztaétel. Ha meleg tészta, akkor készüljön rakottasan, ha hideg, akkor pedig a tésztasaláta a jó megoldás, ami bármilyen hűtőben található zöldséggel jól kombinálható. Rakott tésztára ajánlunk egy sonkás-hagymás-tojásos változatot, aminek az újhagyma ad egy kis tavaszias ízt. Ha szeretnéd, még bármilyen főtt vagy nyers zöldséggel tudod variálni ezt az alapreceptet.

Tovább a receptre: Sonkás-hagymás-tojásos rakott tészta

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

A tésztasaláta is egy igazi joker fogás, ha maradékmentésről van szó, hiszen szinte bármivel készülhet. A következő változat színes paprikákkal és kukoricával késül, de ehhez is tehetsz még bármilyen zöldséget a hűtőből. Ha van maradék torma, abból is csempéssz bele egy keveset!

Tovább a receptre: Színes sonkás tésztasaláta

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

Egy finom húsvét utáni vacsora: a quiche

A quiche egy sós pite, ami általában tejszínes-tejes-tojásos töltelékkel készül, amibe kerülhet kolbász, sonka, maradék hús, hagyma, sajt és zöldség. Ez is egy szuper maradékmentő fogás, amit ebédre vagy vacsorára is elkészíthetsz. A következő húsvéti változatban a sonka és a főtt tojás mellett vannak különböző paprikák, koktélparadicsom és spárga is. De ha más zöldségek vannak otthon, azokból is kerülhetnek bele.

Tovább a receptre: Maradékmentő quiche húsvétra

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)

Desszertre kalácsfelfújt

Sok kalácsot vettél vagy sütöttél az idén? Ha már egy kicsit szikkadt a maradék kalács, remek desszert készülhet belőle. A kalácsfelfújthoz nincs szükség túl sok alapanyagra, egy édes tejes-tejszínes-tojásos öntetet kell készítened, és sárgabarack lekvárral adhatsz egy is fanyar ízt hozzá.

Tovább a receptre: Tejszínes kalácsfelfújt

(Fotó: Nosalty ételfotó)

(Fotó: Nosalty ételfotó)