
(Kép forrása: Getty Images)
Tojás, sajt, zöldség, sonka, csirke, hagyma – ezeket mind fel lehet használni egy ízletes quiche elkészítéséhez, így időnként érdemes megcsinálni, mint maradékmentő receptet.
A neve is mutatja, hogy a quiche Franciaországból származó étel – egy sós pitéről van szó, ropogós tésztával, benne krémes töltelékkel. A puha pitetésztát egy pite- vagy tortaformába kell tenni, amit enyhén barnára kell sütni és kihűteni, mielőtt beletesszük a tölteléket – aminek olyan alapanyagait, mint a hagyma, a gomba, a zöldségek vagy a sonka, érdemes előre lepirítani serpenyőben, hogy a felesleges nedvesség távozzon ezekből. A kihűlt hozzávalókat a tésztára kell tenni – amire kerülhet még reszelt sajt, majd le kell önteni tojás és tej és/vagy tejszín befűszerezett keverékével, és így megsütni.
Amire érdemes figyelni, az a tojás és a tejtermék aránya: 1 tojáshoz ½ csésze tejterméket kell számolni, és nagyjából egy pitesütő formányi quichehez 3 tojásra és 1 és ½ csésze tejtermékre lesz szükség.
Ha készítenél quichet, a Nosalty recepttárából ajánlunk néhány szuper receptet ehhez!
Az egyik ilyen a talán quiche alapreceptnek is tekinthető Quiche lorraine egyszerűen, amibe a tejes-tojásos keverék mellé csak pirított bacon kerül, és egy kis vaj teszi még ízletesebbé, a szerecsendió pedig pikánsabbá.
A mediterrán ízvilág kedvelőinek ajánljuk ezt a Sültparadicsomos quichet, aminek töltelékéhez sütőben sült koktélparadicsomot használunk, parmezánt, és természetesen a bazsalikom sem maradhat el belőle. Ebédre is remek választás.
Ezt a Húsvéti spárgás-fetás quichet pedig nem csak az ünnepkor érdemes elkészíteni, hanem bármikor a spárgaszezon ideje alatt. Sonkával, feta sajttal, újhagymával, koktélparadicsommal és persze spárgával készül.
(Forrás: uwyoextension.org)