
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)
Némi friss vagy maradék főtt/ült zöldségből, egy kis sonkával vagy sajttal feldobva készíthetsz frittatát is reggelire, ha kipróbálnátok ezt a tojásos ételt is. Ahogy a the kitchn írja, a frittata olyan, mint egy tészta nélküli quiche, vagyis tojásos pite, de kevésbé krémes, az állaga jobban hasonlít az omlettéhez. A tűzhelyen kell elkezdeni az étel készítését és a sütőben készre sütni.
A portál szerint jó arány a következő egy négy személyre szánt adaghoz: 6 tojás, ¼ csésze tejszín, 1 csésze sajt és 2 csésze zöldség és/vagy sonka, kolbász, hús. Az elkészítéséhez öntöttvas serpenyőre vagy sütőben is használható serpenyőre lesz szükség – tehát aminek nincsenek olyan részei, ami a sütőben megolvadhat, amit a gyártója javasol sütőben sütéshez is.
Az elkészítéshez forrósíts fel 2 evőkanál olajat a serpenyőben, majd pirítsd le rajta a sonkát és a zöldségeket, adhatsz hozzá apróra vágott hagymát és fokhagymát is. Melgítsd elő a sütőt 400 °C-ra. Egy tálban keverd össze a tojásokat a tejszínnel és fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, zöldfűszerekkel. A zöldségekre szórj reszelt sajtot, majd ha egy picit megolvadt, öntsd rá a tojásos keveréket.
Ezt süsd 1-2 percig, amíg a tojásos keverék el nem kezd megdermedni a serpenyő széleinél. Ezután tedd át a serpenyőt a sütőbe, és süsd a frittatát 8-10 percig. Végezz próbát az ételen, vágd be egy kicsit, ha még nyers a tojás, még süsd 1-2 percig. Vedd ki a sütőből, majd hagyd állni 5 percig, hogy szépen felszelve lehessen tálalni.
Néhány ötlet az ízesítéshez az aszalt paradicsomos-feta sajtos, a kaliforniai paprikás-spenótos-sajtos, a sonkás-gombás vagy sajtos-sonkás-gombás. A Nosalty-n találsz egy jó receptet paradicsomos frittatához fetával és egy zöldségeshez, amit airfryerben is elkészíthetsz.
A mashed összegyűjtött néhány tippet is, hogy mire érdemes figyelni a frittata készítésekor. Ezek között az egyik, hogy melegítsük elő a sütőt, hogy az étel egyenletesen és alaposan tudjon megsülni. Ha olyan zöldségeket vagy gombát tennénk az ételbe, ami pirításkor levelet ereszt, akkor ezeket szedjük ki a serpenyőből, csepegtessük le, öntsük ki a levet a serpenyőből, majd tegyünk bele olajat, hevítsük fel, és úgy tegyük vissza a zöldségeket, hogy ne legyen túl nedves az étel. A portál is írja, hogy hagyjuk állni a frittatát egy kicsit, 5-10 percet, mielőtt felszeletelnénk, hogy ne essen darabokra és szépen tálalható legyen.