Család

Így a legjobb főzni a húsvéti sonkát

Nemcsak a főzéshez, hanem a legfinomabb sonka kiválasztásához is van a tarsolyunkban néhány tipp!
2024. Március 26.
husveti sonka

A hagyományosan pácolt sonkát több hétre sóba, majd páclébe teszik – régen úgy tartották, hogy legalább annyi napig kell a sóban állnia, ahány kilót nyom. Ha az érlelés ideje befejeződött, hosszan füstölik, majd jól szellőző, hűvös helyen szárítják. Az így készült sonka illata erős, tapintása kemény, de nem túl száraz, a színe pedig barnás. Másik fontos jó tulajdonsága, hogy rendkívül sokáig eláll.

A gyorsérlelés vagy gyorspácolás, ahogy a neve is mutatja, kevésbé időigényes folyamat, ám az így kezelt sonka hamarabb le is jár. Az ilyen típusú húsvéti sonkák jóval olcsóbbak is a hagyományos parasztsonkáknál.

Az előre csomagolt sonkának érdemes átfutni az összetevőit: a páclé tartalmazhat nitrátokat, színstabilizátorokat, színezékeket, sőt az ilyen sonkához előszeretettel adnak adalékanyagokat és olyan, nem húsból származó fehérjét, mint amilyen például a szója. Emiatt fordulhat elő, hogy a hipermarketben kiszemelt húsvéti sonkának mindössze 60-70%-os a hústartalma.

Tippek sonkavásárláshoz

Amikor útra kelsz, hogy beszerezd a húsvéti sonkát, amit a hétvégére megfőzöl, mindig olyan sonkát keress, aminek szép a színe és finom az illata. Az egész parasztsonkák többnyire jókora méretet öltenek, van, amelyik akár a 10 kg-ot is eléri, jó hír viszont, hogy darabolva is vásárolhatsz belőle.

Ha csomagolt sonkát teszel a kosaradba, mindenképpen vedd szemügyre azt is, hogy milyen a folyadék, ami körülveszi a sonkát. Ha ez kellemetlen, nyúlós állagúnak tűnik, semmiképp ne vedd meg!

Ne feledkezz meg a szavatossági idő leolvasásáról sem!

Ha hazavitted a kiválasztott sonkát, tedd jól szellőző, hűvös helyre, így tényleg sokáig el fog állni. Felbontás után alaposan mosd meg, és szagold meg – ilyenkor már nem lenne szabad érezni rajta a védőgáz kellemetlen szagát.

Így főzd meg a sonkát

Főzés előtt mindig jól mosd meg a sonkát, akármelyik típus mellett döntöttél.

A rajta lévő zsíros részeket ne vágd le, mert ha így teszel, könnyen kiszárad – tökéletes, ha szeletelés után szeled le a zsírt.

A sonkát főzés előtt érdemes pár órára hideg vízbe áztatni, hogy kijöhessen belőle némi só, amit a pácoláshoz és tartósításhoz használtak. (Ha nincs idő beáztatni, az is segít, ha a főzővízhez 1-2 evőkanál ecetet teszel, attól függően, mekkora sonkát vettél.)

Öntsd le a vizet a sonkáról, majd tedd egy nagy edénybe, és engedj rá annyi vizet, amennyi ellepi. Soha ne nagy lángon főzd, akkor lesz igazán omlós, ha alacsony tűzön, sokáig főzöd, és amikor a víz forrni kezd, egészen kicsire állítod a lángot.

Hogy igazán zamatos legyen, tehetsz mellé a vízbe egész borsot, babérlevelet, de van, aki pár gerezd fokhagyma társaságában főzi a húsvéti sonkát. Sózni nem szükséges!

Akkor főtt meg, ha egy késsel vagy villával könnyen bele tudsz szúrni a közepéig – úgy tartják, hogy ahány kilós a sonkád, annyi óráig kell főzni, vagyis a 4 kilós darab 4 óra alatt készül el.

Hagyd a sonkát a főzőlevében kihűlni, azután tedd hűtőbe.

Ha a főzés mellett a sonka sütésének gondolata is felcsigáz, ez a mézes-mustáros sült sonka lehet a befutó idén húsvétkor!

Nyitókép: Getty Images