Gyerek

3 szuper rakott krumpli recept

A hagyományosabb recept mellé hoztunk még két másik krumplis rakott receptet, ha egy gyors de tartalmas ebédet készítenél!
2022. November 15.

Egy gyorsan elkészíthető, de kiadós egytálétel a rakott krumpli – az alapreceptet pedig megbolondíthatod még zöldségekkel, gombával, sajttal, stb. is, így maradékmentésnek is kiváló lehet. Hoztunk egy hagyományosabb receptet, egy klasszikus, krémes francia gratint, és egy zöldséges verziót is!

Hagyományos rakott krumpli (4 főre)

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya (olyan fajtát válassz, ami nem fő szét)
  • 5 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 250 g kolbász
  • 450 g tejföl
  • só, bors, petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A krumplikat és a tojásokat is főzd meg, majd miután kihűltek, pucold meg és karikázd fel.
  2. Karikázd fel a kolbászt és keverd fel a tejfölt.
  3. Egy tepsit kenj ki az olajjal, majd kezdd el rétegezni az ételt: alulra kerül egy réteg krumpli, arra a kolbász, a tojás, végül a tejföl, majd egy kis só, bors és petrezselyem. Folytasd ezt addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
  4. Ezután tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg aranybarna nem lesz.
  5. Tipp: Ízlés szerint tehetsz rá más fűszereket is, felkarikázott hagymát (akár előpirítva), a tetejére sajtot.

Francia burgonya gratin (6 főre)

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 300 ml tej
  • 240 ml tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 nagy fej hagyma, feldarabolva
  • szerecsendió
  • 25 g parmezán sajt
  • vaj
  • só és bors, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, és egy tepsit kenj ki vajjal. A burgonyákat pucold meg és szeleteld fel vékonyan (kb 3 mm-es szeletek).
  2. Öntsd a tejet és a tejszínt egy lábasba, add hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a hagymát. Lassan melegítsd fel, és amikor eléri a forráspontot, vedd le a tűzről. Szűrd le egy nagy kancsóba a folyadékot, szórd bele a szerecsendiót, és tartsd melegen.
  3. A felszeletelt krumplik felét rétegezd a tepsibe úgy, hogy kissé fedjék egymást a szereletek, és minden réteg közé szórj egy kis sót és borsot.
  4. A forró tejes-tejszínes keverék felét öntsd a burgonyára, majd rétegezd a többi szelet krumplit is, most egy kicsit jobban szétterítve. Erre jöhet a maradék tejes-tejszín, és a tetejére a sajt. Tedd a sütőbe nagyjából 1 órára, amíg aranybarnára és puhára nem sül.

Zöldséges krumplis rakott (4 főre)

Hozzávalók:

  • 200 g burgonya
  • 300 g cukkini
  • 200 g paradicsom
  • 200 g kaliforniai vagy kápia paprika
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g mozzarella
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Hámozd meg a krumplit, és vágd egyforma szeletekre (0,5-1 cm vastagokra), és szeleteld fel karikákra a cukkinit, a paradicsomot és a paprikát is.
  2. 1 evőkanál olajon pirítsd le a hagymát és a fokhagymát felkockázva, majd öntsd ezt egy tepsibe, és oszlasd el egyenletesen.
  3. Rétegezd a tepsiben a zöldségeket legyezőszerűen, először egy krumpli, arra kerül a cukkini, a paradicsom, majd a paprika. Addig rétegezd, amíg el nem fogynak a hozzávalók, majd ízlés szerint szórd meg a fűszerekkel, és kend meg a végén 1 evőkanál olíva olajjal.
  4. Fedd le alufóliával a tepsit, és süsd így kb. 50 percig, 180 °C-os sütőben.
  5. Közben vedd ki a mozzarellát a hűtőből, majd a amikor nagyjából szobahőmérsékletű, majd vágd egyforma szeletekre. Tedd a zöldségekre, és tedd vissza sülni az egészet, amíg a sajt meg nem pirul (kb. további 20 percre). Ha még nem puhultak meg a zöldségek, alufólia alatt még süsd egy keveset.

Források: bbcgoodfood.com, kitchensplace.de

A nyitókép illusztráció. Nyitókép forrása: Getty Images