Család

Gyors menü tipp, hogy ne állj egész nap a konyhában

Spórolj némi időt a főzésen: ehhez hoztunk három könnyen és gyorsan elkészíthető receptet!
2022. Szeptember 03.
egytaletel ebed vacsora

Az egyserpenyős, egyedényes receptekkel nagyszerűen lehet időt spórolni a főzésen, sőt, sokszor maradékmentésre is ezek a legjobbak! Három gyors receptet hoztunk most a családi ebédhez vagy vacsorához, hogy több szabadidőtök maradjon.

Egyedényes csirke curry rizzsel

(kb. 4 adag)

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • 2 nagy hagyma, apróra vágva
  • 4 nagy gerezd zúzott fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér, meghámozva, apróra vágva
  • 4 púpozott evőkanál curry paszta
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 csipet kardamom
  • 1 csipet fahéj
  • 4 csirkemell filé, felkockázva
  • 250 g basmati rizs, megmosva
  • 600 ml alaplé vagy víz
  • 200 ml kókusztek
  • 75 g fagyasztott zöldborsó
  • 150 g fagyasztott zöldbab
  • fél karfiol, rózsáira szedve (vagy 225 g fagyasztott karfiol)
  • 50 g mazsola

Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd közepes lángon pirítsd le a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Keverd hozzá a curry pasztát, a kurkumát, a kardamomot és a fahéjat, és kevergetve főzd néhány percig. Add hozzá a csirkét is, és főzd pár percig, kevergetve.
  2. Add a serpenyő tartalmához a rizst, keverd jól össze, majd öntsd hozzá az alaplevet/vizet, a kókusztejet, fűszerezd tovább ízlés szerint sóval, borssal, add hozzá a zöldségeket és a mazsolát. Miután felforrt, takarékon főzd fedő alatt, nagyjából 25-30 percig, amíg a víz felszívódik, a csirke és a rizs megfő, és a zöldségek megfőnek.

Eredeti recept: bbcgoodfood.com

Sült paradicsomos-fetás tészta

(kb. 4 adag)

Hozzávalók:

  • 500 gramm koktélparadicsom
  • ¼ csésze (kb. 60 ml) olívaolaj
  • 1 evőkanál kakukkfű vagy oregánó, de lehet vegyesen is
  • ¼ teáskanál pirospaprika
  • ¼ teáskanál só
  • 1 csomag feta sajt (kb. 140 gramm)
  • kb. 250 g penne tészta (ez fél csomag tészta, de növeld az adagot, ha szükséges)
  • 2 csésze (kb. 470 ml) forrásban lévő víz
  • 2 nagy evőkanál paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. A paradicsomot keverd össze az olajjal, a kakukkfűvel/oregánóval, a paprikával és a sóval egy tepsiben. Tedd a feta sajtot a közepére. Süsd addig, amíg a paradicsom össze nem esik – ez nagyjából 30 perc, de gyakran nézz rá, és keverd meg, ha szükséges, hogy le ne égjen.
  2. Tedd a tésztát egy tepsibe. Keverd össze a forrásban lévő vizet, a paradicsompürét és a fokhagymát, majd öntsd a tésztára. Keverd össze az egészet, fedd le alufóliával, és süsd addig, amíg a tészta megpuhul – ez nagyjából 18 perc. Vedd ki a sütőből, keverd össze a sült paradicsommal és fetával. Tálalás előtt letakarva hagyd állni 5 percig.

Eredeti recept: eatingwell.com

Egyedényes gombás-spenótos csirke

(kb. 4 adag)

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 4 csirkemell filé
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 póréhagyma világosabb része, vékonyra szelve
  • 200 g szeletelt gomba
  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 1 evőkanál liszt
  • 300 ml light főzőtejszín
  • 60 g bébispenót
  • 1 evőkanál metélőhagyma
  • + köretként ízlés szerint lehet tészta, rizs, bulgur, tepsiben sütött burgonya, stb.

Elkészítés:

  1. Hevítsd fel az olaj felét egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Éles késsel vagdosd be 3 helyen a csirkemellek tetejét, sózd és borsozd ízlés szerint. Mindkét oldalát süsd 4 percig, vagy amíg meg nem puhul, majd tedd egy tányérra, és fedd le.
  2. Hevítsd fel a maradék olajat a serpenyőben, közepes lángon, majd pirítsd le a póréhagymát, a fokhagymát és a gombát, amíg meg nem puhulnak. Add hozzá a lisztet, és kevergetve főzd 1 percig, illetve addig, amíg a zöldségeket bevonja.
  3. Tedd vissza a csirkemelleket a serpenyőbe, majd add hozzá a tejszínt, sózd és borsozd ízlés szerint. Főzd lefedve 3 percig, illetve amíg a szósz kissé besűrűsödik. Add hozzá a spenótot és a metélőhagymát, majd tálald.

Eredeti recept: taste.com.au

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu