Gyerek

Így szerettetheted meg a főzést a gyerekeddel

Hogy valaki szeressen a konyhában sertepertélni, ételeket főzni, ahhoz az alapokat már gyermekkorban lefektethetjük. Ehhez adunk néhány szórakoztató és egyszerű tippet!
2020. Március 21.
Így szerettetheted meg a főzést a gyerekeddel (Fotó: Getty Images)

Megfelelő eszközök

A gyerekeknek szüksége van néhány saját eszközre, saját munkaállomásra, ahol megtanulhatják az alapokat. Ez lehet egy kis asztalka a konyhában, vagy a pult egy része, amit magasítóval elérnek. Ezen kívül néhány kisebb, gyermekméretű eszközre is szükség lehet, de ezeket nem kell egyszerre beszerezni, elég, ha mindig egy-egy darabban megtoldjátok a készletet.

Beszéljetek a biztonságról

Ha megmutatsz egy új eszközt a gyermeknek, mindig beszéljétek meg, mire való, és milyen veszélyt rejthet magában, hogy kell óvatosan, szakszerűen használni. Ezután engedd neki, hogy kipróbálja az adott dolgot, de ne legyeskedj körülötte, hagyd, hogy összpontosíthasson – felügyelheted, persze, hogy ne legyen baja, de ne állj végig felette.

Jöhet a szeletelés, darabolás

Az egyes feladatokat érdemes külön bemutatni, ilyen például a darabolás is. Mutasd meg neki, mit mivel érdemes felvágni – természetesen gyermekeknek való, biztonságos eszközökkel – és hogy érdemes az egyes zöldségeket darabolni. Adj neki egy tálat, amibe gyűjtheti a felvagdosott zöldségeket.

Engedd elkészítenie a nasit

A gyerekeknek már az nagyon izgalmas feladat lehet, ha elkészítheti magának a nasit. Ez működhet például úgy, hogy szedhet egy kis hummuszt egy tálba, ahhoz vehet ki kekszet egy dobozból, és néhány zöldséget apríthat. Vagy egy kis müzlit összekeverhet joghurttal, majd abba rakhat egy kevés gyümölcsöt.

Konyhai kiskert

Ültessetek közösen fűszernövényeket, és legyen a gyermeked feladata, hogy locsolja, és ha kinőtt, leszedje a leveleket. Ez még a finommotoros készségeit is fejlesztheti, amellett, hogy nagyon jó szórakozás.

Kérj segítséget a főzéshez

Azon kívül, hogy így megtanulja az alapokat, a gyermeknek nagyon jó, hogy úgy érzi, fontos, mert a családi étkezésekhez is hozzájárulhat. Szinte minden ételkészítésnek van olyan része, amibe a gyermek besegíthet, még ha az csak a saláta összetépkedését vagy a zöldségek feldarabolását jelenti is. A tojás felverése, a sajtreszelés, a gyömölcshámozás mind ilyen lehet.

Mérés és keverés

Nagyon hasznos tudás, ha mérni tanítod a gyermeket: ehhez keress egyszerű recepteket, és engedd, hogy ő mérje össze az alapanyagokat. Ezután keverje össze a száraz és a nedves alapanyagokat, majd az egészet egyben.

Rend a lelke

A főzési alapok elsajátításába beletartozik az is, hogy az étel készítése előtt kezet kell mosni, el kell mosogatni, le kell törölni a munkaállomást. Tanítsd meg ezt is a gyermekednek, így a jövőben sem lesz gondja ezekkel a folyamatokkal.

Játékkonyha

A játék a legegyszerűbb módja annak, hogy a gyermek feldolgozza az őt ért ingereket. Ha felállítotok egy játékkonyhát, ott begyakorolhatja, amit a konyhában mutattál neki, persze nem valódi alapanyagokból.

Forrás: mother.ly