Gyerek

Céklás receptek az egész családnak

Az egyik legegészségesebb téli zöldségünk a cékla, amiből az egész családnak készíthetünk finom fogásokat - túl a céklasalátán.
2020. Február 21.

Miért érdemes szezonális zöldségeket, gyümölcsöket venni?

Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket érdemes venni, amiknek éppen szezonja van. Ha ezek kerülnek a kosarunkba, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a legfrissebb, legvitamindúsabb ételekhez juthatunk hozzá, melyek tápanyagokban gazdagok. Emellett a pénztárcánkat is kímélik, hiszen nem kell több ezer kilométerről ide utaztatni ezeket, így az áruk is olcsóbb. Ha pedig helyi termelőktől vesszük meg a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, azzal biztosak lehetünk abban is, hogy a lehető legkisebb lesz a termékek szénlábnyoma.

Ha tél, akkor céklaszezon

A céklát nem véletlenül nevezik superfoodnak, hiszen ez a színes zöldség vitaminokban és tápanyagokban gazdag, miközben kalóriatartalma csekély. 100 g céklában mindössze 44 kalória van, 1,7 g fehérjét és 2 g rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, vasban, B6-vitaminban és mangánban gazdag zöldségféle, és remek antioxidánsforrás, így segít a szabad gyökök elleni harcban.

A cékla pozitív egészségügyi tulajdonságai közé tartozik, hogy jótékonyan hat a vérnyomásra, segít szabályozni, így a magas vérnyomással küzdőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A benne található bétalainnak nevezett pigmentnek köszönhetően hatékony gyulladásgátló zöldségnek is tartják, magas rosttartalmának köszönhetőn pedig az emésztést is könnyíti, segít, hogy egészségesebb legyen a bélflóránk.

Mit készítsünk a céklából?

A téli szuperzöldségből a kisebbeknek és a nagyobbaknak is ízletes fogásokat készíthetünk. A legkisebbeknek 10-11 hónapos kortól adható a cékla a hozzátáplálási táblázat szerint, így ha a baba már elmúlt ennyi idős, kipróbálhatjuk a következő receptet.

Céklás-csirkés-rizses egytálétel (3 adag)

A céklapüré és a céklaleves mellett akár ízletes egytálételt is készíthetünk a kicsinek. Ehhez szükségünk lesz a következőkre:

  • 2 csésze aprított cékla megfőzve (megpucolva, felkockázva 15 percig kell főzni)
  • 3 csésze főtt barna rizs
  • 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma megpárolva
  • 1 csésze apróra vágott főtt csirke
  • negyed csésze tej
  • 1 tojássárgája
  • fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a céklát a rizzsel, a hagymával és a csirkével. Egy másik tálban keverjük el a tejet a tojással és a fűszerekkel, majd keverjük hozzá a céklás rizshez.
  2. Tegyük az ételt olívaolajjal vékonyan kikent üvegtálba, és egyenletesen oszlassuk el.
  3. Süssük 180 Celsius fokon 40 percig.

A nagyobb gyerekeknek készítsünk cékla fasírtot, amit tálalhatunk a kedvenc köretükkel, vagy akár burgerként is.

Cékla fasírt

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • kevés édesköménymag
  • 1 fej apróra vágott lilahagyma
  • 1-2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 csésze főtt quinoa
  • 2 közepes cékla lereszelve
  • fél csésze zabliszt/hajdina liszt/teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az egyik kanál olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és az édesköményt.
  2. Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd gyúrjuk össze masszává, és készítsünk belőle pogácsákat.
  3. A cékla fasírtokat a másik kanál olívaolajon süssük meg egy serpenyőben – gyakran forgatva, nagyjából 10-12 perc alatt készülnek el.

A legnagyobbaknak pedig készíthetünk egy ízletes céklás hummuszt is – amiből lehet, hogy a gyerekek is csipegetnek majd.

Céklás hummusz

Hozzávalók:

  • 3 cékla pucolva, sütőben megsütve
  • 2 csésze főtt csicseriborsó
  • fél citrom leve
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 2 evőkanál tahini
  • negyed csésze víz
  • 1 reszelt fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A sült céklát vágjuk kockákra, majd az összes hozzávalóval együtt tegyük turmixgépbe, vagy botmixerrel pürésítsük le.
  2. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még vizet. Fogyaszthatjuk piritóssal, nyers zöldségekkel, falafellel.

(VIA)

Receptek: momjunction.comcookrepublic.comhappyfoodstube.com