Család

Jeges finomság: így készíthetsz granitát

Ehhez a hűsítő desszerthez csak néhány alapanyagra lesz szükséged!
2025. Július 25.

Ha otthon készítenél jeges finomságot, a házi fagyi mellett érdemes kipróbálnod a granitát is. Ez egy szicíliai eredetű desszert, aminek az állag kicsit a jégkásáéhoz hasonlít, de nem olyan folyékony, inkább sorbet-szerű, de szemcsésebb, köszönhetően a kapargatós elkészítési módjának. Gyümölcsös ízekben, de kávésan is készülhet ez a hűsítő édesség.

granita

(Kép forrása: Getty Images)

A granitához csupán néhány hozzávalóra van szükség, és ahogy azt a the kitchn írja, szinte bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni. Kell hozzá felkockázott gyümölcs, cukor és valamilyen folyadék.

Hogyan készül a granita?

A portál által megosztott alapreceptben 4 csésze felkockázott gyümölcs (nagyjából 680 gramm), ¼ csésze ízes folyadék – alapvetően citrom- vagy limelé, de használható más is, például üdítő –, és ¼ csésze kristálycukor szükséges – ez utóbbi lehet több vagy kevesebb a gyümölcs édessége alapján. Emellett fűszer is kerülhet bele, például valamilyen friss zöldfűszer, ízlés szerint.

Az elkészítés pedig tényleg nagyon egyszerű! Először is le kell pürésíteni a gyümölcsöt egy turmixban vagy késes aprítóban, a folyadékkal és a cukorral. (Ha nem túl lédús gyümölcsöt használsz, néhány kanál víz is kerülhet bele.) Ezután öntsd egy nem mély fagyasztható edénybe vagy tálcára. Fagyaszd le, majd 30-45 perc elteltével, amikor elkezd megfagyni a teteje és az oldala, kapard fel egy villával, törd össze a nagyobb darabokat. Ezt a lépést kétszer-háromszor ismételd meg a fagyasztás során. Tálalás előtt tedd vissza a fagyasztóba négy órára.

Így már bármilyen gyümölcsös ízben el tudjátok készíteni otthon!