A Nébih szakértői ezúttal azt fejtették ki részletesebben friss Facebook posztjukban, hogy miként lehet biztonságos, és az egészségre veszélytelen a grillezés.

„A nyári grillezések igazán hangulatosak, de előfordulhat, hogy akár ételmérgezést vagy egészségkárosodást is okozhatnak, ha nem tartjuk be az alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályokat” – kezdik az igazán hasznos infókat tartalmazó bejegyzést.
Így grillezz, hogy ne legyen baj
- Mint írják, először is mindig megbízható helyről származó, jó minőségű, friss alapanyagokat érdemes használni, és a nyers húst el kell különíteni a kész vagy hőkezelés nélkül fogyasztandó ételektől.
- A húst alaposan át kell sütni, és nem szabad elfogyasztani a nyers, alulsült, illetve megégett, füstös részeket.
- Kiemelték, hogy a grillezés során ügyeljünk arra, hogy a zsiradék ne csöpögjön a parázsra, mert az így keletkező füst rákkeltő anyagokat tartalmazhat.
- Javasolják, hogy a megmaradt ételeket mielőbb hűtsük le, majd újramelegítéskor forrósítsuk át legalább 75 °C-ra.
- Végül, de cseppet sem utolsó sorban egy lényeges tanács: a kézmosás, a tiszta eszközök használata, valamint a rovarok elleni védekezés szintén elengedhetetlen.
Fotó: Getty Images – Thomas Barwick