Család

Figyelmeztet a NÉBIH: Rákkeltő lehet, ha így grillezel

A Nébih, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fontos dologra hívta fel a figyelmet a nyáron oly népszerű grillezéssel kapcsolatban.
2025. Augusztus 01.

A Nébih szakértői ezúttal azt fejtették ki részletesebben friss Facebook posztjukban, hogy miként lehet biztonságos, és az egészségre veszélytelen a grillezés.

Figyelmeztet a NÉBIH: Rákkeltő lehet, ha így grillezel

„A nyári grillezések igazán hangulatosak, de előfordulhat, hogy akár ételmérgezést vagy egészségkárosodást is okozhatnak, ha nem tartjuk be az alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályokat” – kezdik az igazán hasznos infókat tartalmazó bejegyzést.

Így grillezz, hogy ne legyen baj

  • Mint írják, először is mindig megbízható helyről származó, jó minőségű, friss alapanyagokat érdemes használni, és a nyers húst el kell különíteni a kész vagy hőkezelés nélkül fogyasztandó ételektől.
  • A húst alaposan át kell sütni, és nem szabad elfogyasztani a nyers, alulsült, illetve megégett, füstös részeket.
  • Kiemelték, hogy a grillezés során ügyeljünk arra, hogy a zsiradék ne csöpögjön a parázsra, mert az így keletkező füst rákkeltő anyagokat tartalmazhat.
  • Javasolják, hogy a megmaradt ételeket mielőbb hűtsük le, majd újramelegítéskor forrósítsuk át legalább 75 °C-ra.
  • Végül, de cseppet sem utolsó sorban egy lényeges tanács: a kézmosás, a tiszta eszközök használata, valamint a rovarok elleni védekezés szintén elengedhetetlen.

Fotó: Getty Images – Thomas Barwick