
(Kép forrása: Getty Images)
Hasznos útmutatót osztott meg Facebook-oldalán a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerpazarlás csökkentését célzó programja arról, hogyan tehetjük el a fagyasztóba a nyári gyümölcsöket.
Mind a bogyós gyümölcsök, mind a szilva és a barack fagyasztása esetén az első lépés, hogy válogassuk át a gyümölcsöt, és a romlott, penészes szemeket dobjuk ki. A bogyós gyümölcsöket mossuk meg alaposan, a meggyet és a cseresznyét magozzuk ki. Ezután terítsük szét sütőpapírral bélelt tálcán vagy tepsin és mehetnek is a fagyasztóba, majd miután megfagytak, tegyük át légmentesen zárható zacskóba, dobozba.
A szilva és a barack esetében azt javasolják, hogy mosás után forrázzuk le a gyümölcsöket citromos vízzel, ami segít megőrizni a színüket, majd tegyük jeges fürdőbe. Ezután könnyen eltávolítható a héjuk. Kimagozva, felvágva tegyük tálcán szétterítve a fagyasztóba, majd miután megfagytak, légmentesen zárható zacskóba, dobozba.
Paradicsomtermésetek is volt bőven, vagy jó áron kaptál a piacon? A paradicsomot is lehet fagyasztással tartósítani – ahogy erről itt olvashatsz –, ha később levesnek vagy szósznak használnád fel. De akár befőzheted paradicsomszósznak, vagy aszalhatod is – ebben a cikkben elolvashatod ezeknek a lépéseit.