Érdemes mindig tartani otthon pestot, mert ha alig van idő főzni, nagyon gyorsan készíthetünk vele egy finom tésztaételt! A bazsalikomos változat mellett a pesto készülhet különféle zöldségekből, például paprikából vagy paradicsomból is. Ez utóbbi az alapanyaga a vörös pestonak (pesto rosso), amihez aszalt paradicsomot kell használni.
Most, amikor még szezonja van, magunknak is aszalhatjuk a pardicsomot a szószhoz. Ehhez a paradicsomokat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel nagyjából 1 cm vastag darabokra. A kisebb paradicsomokat elég csak feleznünk vagy negyedelnünk. Az aszaláshoz használhatunk aszalógépet vagy akár a sütőt alacsony hőmérsékleten. A paradicsomokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve, hogy ne érjenek egymáshoz, majd tegyük be a nagyjából 80-90 °C-os sütőbe. Szárítsuk benne a paradicsomokat hosszú időn keresztül, akár 6-8 órán át, amíg a paradicsomok teljesen kiszáradnak.
Hogyan készül a vörös pesto?
Hozzávalók:
- 50 g fenyőmag vagy dió
- 200 g aszalt paradicsom
- 125 ml extra szűz olíva olaj
- 25 g reszelt parmezán
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 1 tk. tengeri só
Elkészítés:
- Pirítsuk le a fenyőmagot vagy a diót egy száraz, felforrósított serpenyőben, amit folyamatosan rázogatunk.
- Tegyük a többi hozzávalóval egy turmixgépbe vagy egy tálba, amiben botmixerrel tudjuk összeturmixolni. Turmixoljuk addig, amíg sima nem lesz a szósz. Szükség esetén egy kis vízzel lazíthatjuk az állagát. Steril üvegbe töltve, hűtőben egy hétig eláll.
A kéz pestot használhatjuk pizzaszósznak, lehet belőle melegszendvicskrém, de a legjobb tésztaszósznak. Ez készülhet zöldséges vagy húsos változatban, tehetünk hozzá friss vagy szárított zöldfűszereket, passzírozott paradicsomot vagy tejszínt.
Hogyan teheted még el a paradicsomot az aszalás mellett? Erre itt adtunk ötleteket!
(via)