Az őszi hónapokban szezonális zöldség a sütőtök, a Maradék nélkül bejegyzése szerint már szeptembertől. A kedvelt narancssárga zöldség alacsony kalóriatartalmú – egy csészényi nyers sütőtök csak 30 kalóriát tartalmaz – és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A vitaminok közül a legnagyobb mennyiségben A-vitamin található benne, de tartalmaz B-vitaminokat, C-, D-, E- és K-vitamint is. Ahogy más narancssárga színű zöldségek, a sütőtök is gazdag béta-karotinban, egy olyan antioxidánsban, ami a szervezetben A-vitaminná tud alakulni. A sütőtököt a baba is fogyaszthatja, ha már megkezdtétek a hozzátáplálást, mert az elő zöldségek között van, ami már 6 hónapos korától kezdve kaphat.
Amellett, hogy sütve önmagában vagy köretként is fogyasztható, a sütőtökből készülhet tésztaszósz, zöldséges ragu, krémleves, hummusz, lasagne és olyan édességek, mint palacsinta, brownie, muffin vagy éppen sütőtökkenyér. A magjából pedig pirítva készülhet nassolnivaló.

(Kép forrása: Getty Images)
Korábban már mutattunk egy gyors és egyszerű receptet a sütőtökkenyérhez, alább pedig néhány tippet adunk a sütéshez.
Ne keverd túl a tésztát
Ahogy a muffintészta esetében, úgy a sütőtökkenyérnél sem jó, ha túlkeverjük a tésztát. Ahogy a MasterClass is írja, ettől túl kemény lehet a tészta – viszont arra is érdemes figyelni, hogy ha nem keverjük össze megfelelően, akkor egyenetlenül lesznek a tésztában a légbuborékok és így nem lesz kellően átsült helyenként.
Ne keverd egybe túl hamar a száraz és a nedves hozzávalókat
Ahogy arra a Tasting Table felhívj a figyelmet, oka van annak, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat, külön összekeverjük, majd csak utána egybe. A nedves hozzávalók ugyanis reakcióba lépnek azokkal a száraz alapanyagokkal, amik a kelesztésért felelnek. Amikor a szódabikarbóna savas hozzávalóval, vagy a sütőpor nedvességgel – például vízzel – érintkezik, szén-dioxid-buborékokat hoznak létre. Eközben a lisztben lévő glutén erős kötéseket kezd kialakítani a nedvességgel, ami abban segít, hogy a süteménynek megfelelő legyen a szerkezete, és fel tudjon jönni magasra a tészta a sütéskor. Viszont, ha korán játszódik le a reakció és folytatod a tészta keverését – amivel erősíted ezeket a kötéseket –, fennáll a veszélye annak, hogy a tészta túl tömör lesz. A száraz és a nedves hozzávalókat ezért keverd össze külön, majd gyorsan forgasd egybe a két tál tartalmát.
Egyébként a sütő előmelegítése is ezért fontos, hiszen ez segíti elő, hogy a sütőtökkenyér azonnal megkeljen a sütőben. Ha túl sokat kell várni arra, hogy megfelelően előmelegedjen a sütő a kívánt hőmérsékletre, összeeshet a tészta.
Hozzávalók, hogy szaftosabb legyen a sütőtökkenyér
A sütőtökkenyérhez érdemes lehet egy keveset, egy-egy kanálnyit adni valamilyen zsírosabb tejtermékből, mint a tejszín, a tejföl vagy a görög joghurt. Ezektől végeredményében puhább sütit kaphatunk. A zsírosabb tejszín segíthet, hogy a gluténszálak rövidebbek maradjanak, így kevésbé lesz nehéz, tömör a sütőtökkenyér.
Bátran fűszerezd és ízesítsd
A banánkenyérhez és a muffinhoz hasonlóan a sütőtökkenyeret is lehet ízesíteni különböző fűszerekkel és alapanyagokkal. A fűszerek közül válassz olyan meleg őszi-téli fűszereket, mint a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors. Emellett ízlés szerint kerülhet bele csoki, különböző magvak, friss és aszalt gyümölcsök – csak arra érdemes figyelni, hogy ne tegyünk ezekből túl sokat a tésztába, egy kenyérformányi mennyiséghez maximum egy csészényit összesen. Ízesíteni lehet még különböző citruslevekkel, például naranccsal, vaníliával, és készíthetsz a megsült kenyérre krémet vagy mázat is.
Dupla tűpróba
A Southern Living gyors tippje, hogy a sütőtök kellően puha és szaftos legyen, de mégis jól átsült, a dupla tűpróba. Azt javasolják, hogy ne csak a kenyér belsejét ellenőrizzük, hogy megfelelően megsült-e, hanem a tetejét is. Ehhez szúrjuk a tűt a kenyér tetejébe, a felső nagyjából 1,5 cm-es részébe. Ha a tű nem jön ki teljesen tisztán, fedjük le alufóliával a sütőtökkenyér tetejét, majd tegyük vissza így sülni, hogy a túlzott barnulást megelőzzük.
Ne szeleteld fel túl korán
Amikor kivetted a sütőből a sütőtökkenyeret, hagyd állni 5-10 percet a formában, majd ezután tedd rácsra, és hagyd ott is hűlni, mielőtt felszeleteled, hogy ne essen szét.
Egy extra tipp a textúrákkal
A sütőtökkenyér önmagában is nagyon finom, de még különlegesebbé teheted, ha egy kicsit a textúrákkal is játszol, nem csak az ízesítéssel. A Tasting Table ajánl egy ízletes, fahéjas omlós morzsát a süti tetejére. Ehhez keverd össze a lisztet, a cukrot és a fahéjat puha vajjal, és óvatosan morzsold rá a sütőtökkenyér tetejére, mielőtt megsütöd. Így kellemesen roppanós lesz a süti teteje. Ha még ropogósabbra szeretnéd, egy kevés zabpelyhet is keverhetsz a morzsa tésztájába.