A legtöbb háztartásban mindig van otthon hagyma, ám mivel időnként hosszabb ideig tároljuk, hatására kicsírázhat. Ez pedig felveti a kérdést: mit tegyünk, ha megjelennek rajta a hajtások? Mérgező? Vagy fogyasztható?

Kép: Getty Images
A választ Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer adja meg:
“Szerencsére a kicsírázott hagyma általában ártalmatlan, a zöld kezdemények csupán annak a jelei, hogy a hagyma megpróbál újból kihajtani, ami főként akkor következik be, ha hosszabb ideig világos, meleg helyen tároltuk. A csírázás ugyanakkor befolyásolhatja az ízvilágot, a hagyma veszíthet csípősségéből, aromájából. Fontos figyelni az állagára és az illatára is: ha puha, nyálkás, penészes vagy kellemetlen szagú, akkor már nem biztonságos elfogyasztani.”
Így tárold, hogy sokáig friss maradjon
Ahhoz, hogy a hagyma minél tovább friss maradjon jól szellőző, nyitott kosárban vagy hálós zsákban tároljuk sötét, hűvös – 5-10 °C közötti , száraz helyen. Soha ne tegyük a hagymát hűtőszekrénybe, és közvetlenül a burgonya mellé sem, mivel a krumpli etilén gázt bocsát ki, amely felgyorsíthatja a csírázási folyamatot.