Család

Házi almakompót télire – a nagyi receptje és egy különleges, fűszeres változat

Az almakompót nemcsak egy finom, nosztalgikus befőtt, hanem egy egészséges, természetes vitaminforrás, amely a hideg hónapokban is a nyár ízeit hozza vissza az asztalra. A klasszikus recept egyszerű és gyors, a fűszeres változat pedig különleges ízélményt kínál.
2025. Október 14.
almakompót

Kép: Getty Images

Almakompót télire: illatos vitaminforrás a hideg hónapokra

Amikor beköszönt az ősz, és a piacokon megjelennek a friss, ropogós almák, érdemes néhány üveggel eltenni belőlük télire is. A házi almakompót nemcsak a gyerekkor ízeit idézi fel, hanem természetes, tartósítószer-mentes vitaminforrásként is megállja a helyét a hideg hónapokban. Egy tál gőzölgő kompót tökéletes kiegészítője lehet egy kiadós ebédnek, de akár önmagában is könnyű, egészséges desszertként fogyasztható.

Az almakompót elkészítése egyszerű, mégis rengeteg lehetőség rejlik benne – az édes, fahéjas klasszikustól egészen a fűszeres, különleges téli változatig. Nézzük, hogyan készíthetsz kétféle finom és tartós almakompótot télire!

Miért érdemes almát fogyasztani? – Természetes vitaminforrás

Az alma az egyik legkedveltebb őszi gyümölcsünk, és nem véletlenül mondják: „napi egy alma az orvost távol tartja.” Az alma igazi vitaminbomba, tele van C-vitaminnal, rosttal, káliummal, pektinnel és antioxidánsokkal, amelyek erősítik az immunrendszert, támogatják az emésztést és segítenek a szervezet méregtelenítésében.

Ráadásul az alma alacsony kalóriatartalmú, így diétás étrendbe is beilleszthető, a benne lévő rost pedig hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Kompót formájában ráadásul még a gyerekek is szívesen fogyasztják – különösen, ha illatos fűszerekkel készül.

Klasszikus almakompót télire

Hozzávalók (kb. 5 üveghez):

  • 2,5 kg alma (keményebb fajták, pl. jonatán, idared)
  • 2 liter víz
  • 40–50 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom leve
  • 1 rúd fahéj
  • 3–4 szem szegfűszeg

Elkészítés:

  1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vagy cikkekre vágjuk.
  2. Egy nagy lábasban a vizet a cukorral, citromlével és a fűszerekkel felforraljuk.
  3. A cukros-fűszeres szirupba beletesszük az almaszeleteket, és kb. 5–6 percig főzzük, amíg az alma kissé megpuhul, de nem esik szét.
  4. Az előkészített, sterilizált üvegekbe szorosan bepakoljuk az almát, majd felöntjük a forró sziruppal.
  5. Az üvegeket szorosan lezárjuk, fejre fordítjuk pár percre, majd pokrócba bugyolálva hagyjuk kihűlni.
  6. Száraz, hűvös helyen akár tavaszig is eláll.

Ha tartósítószert nem szeretnél használni, érdemes az üvegeket előzetesen alaposan kimosni, majd forró vízzel vagy sütőben sterilizálni (120 °C-on kb. 15 percig).

kompótok

Kép: Getty Images

Fűszeres, narancsos almakompót – különleges téli változat

Ez a változat igazi karácsonyi hangulatot varázsol a kamrába: az alma mellé narancs, méz és illatos fűszerek kerülnek, amelyek különleges ízvilágot adnak a kompótnak.

Hozzávalók (4 üveghez):

  • 2 kg alma (édes-savanykás fajta)
  • 1 liter víz
  • 25 dkg méz (vagy nádcukor)
  • 1 bio narancs héja és leve
  • 1 kis darab friss gyömbér (kb. 2 cm, reszelve)
  • 1 rúd fahéj
  • 3–4 szem szegfűszeg
  • 1–2 db csillagánizs

Elkészítés:

  1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk.
  2. A vizet, mézet, narancslevet, gyömbért és fűszereket összeforraljuk, majd 5 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk az almát, és további 5–7 percig főzzük, amíg az alma félig megpuhul.
  4. Az almát üvegekbe tesszük, majd a forró, fűszeres lével felöntjük.
  5. Lezárjuk, és 10 percre fejre állítjuk, majd pokrócba csomagoljuk a lassú kihűléshez.

Ez a változat forralt borhoz, sült húsok mellé vagy reggeli zabkásába is kiválóan illik. Illatos, különleges és garantáltan feldobja a téli napokat!

Mihez fogyaszthatjuk az almakompótot?

Az almakompót rendkívül sokoldalú:

  • Köretként jól illik sültekhez, főleg sertéshez vagy kacsához.
  • Desszertként tejszínhabbal, piskótával vagy vaníliás pudinggal is tálalható.
  • Reggelire zabkásába, joghurtba keverve természetes édesítőszerként működik.
  • Hideg italokhoz vagy teához is adhatunk belőle, ha a levét felhasználjuk ízesítésre.

A házi almakompót ráadásul gyerekek és idősek számára is ideális, mivel könnyen emészthető és nem tartalmaz mesterséges adalékokat.

Tipp a tökéletes kompóthoz

  • Az alma ne legyen túl érett, mert széteshet főzés közben.
  • A szirup édesítését mindig kóstold meg – az alma fajtájától függően változhat a cukormennyiség.
  • Ha szívesen kísérletezel, próbáld ki vaníliával, kardamommal is!