Gyerek

Overnight oats: így készül a főzés nélküli zabkása

Egy gyors és egészséges reggeli a családnak, amiben a legjobb, hogy reggel már csak ki kell venni a hűtőből.
2025. Október 15.

Gyakran az angol nevén, overnight oats-ként utalnak erre a reggelire, amit magyarul leginkább áztatós zabkásának nevezünk, de pihentetős zabkásaként is ismert. Ha reggelente nálatok is nagy a rohanás, gyorsan kell készülődni, ez egy remek reggel ötlet lehet. Az elkészítése nagyon egyszerű, előző este kell a hűtőbe tenni, és másnap reggel csak elő kell venni.

zabkása befőttes üvegben

(Kép forrása: Getty Images)

A zab az egyik legegészségesebb gabona, ami rostban gazdag, segíti az emésztést és hosszabb ideig eltelít. Az áztatós módszerrel olyan reggeli készülhet belőle, ami hidegen is krémes, finom textúrájú. Az ízvariációk száma pedig végtelen, így nem lesz unalmas napindító étel.

Hogyan készül a főzés nélküli zabkása?

Ennél a zabkásánál is a tej és zab aránya a kulcs, hogy ne legyen sem túl folyós, de nem is túl sűrű. Mi egy az egyhez arányt javasolunk, amihez még reggel is adhatsz plusz tejet, de ezen a saját ízléseteknek megfelelően változtathatsz.

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • ½ csésze (kb. 50 g) zabpehely (a nagyobb szemű, puhább zabot javasolt használni)
  • ½ csésze (120 ml) tej vagy növényi ital (például zabtej, mandulatej)
  • 2 evőkanál natúr joghurt – opcionális, de ettől lesz igazán krémes
  • ízlés szerint méz, juharszirup, cukor, édesítő vagy gyümölcspüré
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. Tedd az összes alapanyagot egy kisebb befőttes üvegbe vagy zárható dobozba, és keverd össze alaposan.
  2. Zárd le az üveget vagy a dobozt, és tedd hűtőbe legalább 6 órára, de még jobb, ha egész éjszakára.
  3. Reggel csak vedd elő a hűtőből, keverd át, és jöhetnek a feltétek! (De ízlés szerint ezekkel együtt is áztathatod a kását.)

 

Feltétnek használj friss vagy aszalt gyümölcsöket, diót, olajos magvakat, fűszereket, csokit, magvajat. Most adunk néhány ötletet őszies változatokhoz.

  • Almás-fahéjas: reszelt alma, egy kis méz, csipet fahéj, és máris az almáspitét idézi a reggeli.
  • Sütőtökös: adj a zabhoz 2 evőkanál sült sütőtökpürét, kevés juharszirupot vagy mézet, fahéjat és szerecsendiót – igazi őszi reggeli!
  • Körtés-diós: apróra vágott körte, pár szem dió, kevés vanília.
  • Csokis-almás: reszelt alma, kevés kakaópor és néhány kocka étcsoki.