Család

Ne dobd ki a tökmagot – így lesz belőle finom nasi

Sokan automatikusan kidobják a sütőtökből a magokat, amikor sütnek vagy főznek valamit ebből az ízletes őszi zöldségből. Pedig a tökmag amellett, hogy remek nasi készíthető belőle, nagyon egészséges is. Miért érdemes fogyasztani és hogyan készítsd el?
2025. November 18.

Ahogy arról nemrégiben írtunk, a sütőtök igazi vitaminbomba, de a magja is kincset ér. A tökmag antioxidánsokban, egészséges zsírokban gazdag, magnéziumot, fehérjét és más hasznos tápanyagokat is tartalmaz, írja a Health. 30 gramm sótlan, héj nélküli tökmag 163 kalória. A magnézium mellett cink is található benne, antioxidánsok közül tartalmaz flavonoidokat és a fenolokat.

pirított tökmag

(Kép forrása: Getty Images)

Akár otthon is elkészítheted nassolnivalónak, ha valamilyen sütőtökös finomságot főzöl.

Hogyan kapard ki és tisztítsd meg a legegyszerűbben a tökmagot?

Egy nagy fémkanállal szedd ki a magokat, és távolítsa el a nagyobb, szálas darabokat. Tedd a magokat egy tál hideg vízbe, majd kézzel keverd fel a vizet, hogy fellazítsd és szétválaszd a megmaradt rostszálakat.

Egy szűrőkanállal vagy szűrővel távolítsd el a magokat, majd tedd át ezeket egy tiszta konyharuhára, és töröld szárazra. Sütés előtt hagyd a magokat legalább félórán át száradni – ez azért fontos, mert különben gumiszerű lehet az állaguk.

Így készíts pirított nasit a tökmagból

A Real Simple osztott meg néhány remek fűszerezési módot, amivel ízletes nasi lesz a tökmagból. Mindegyik rágcsálnivaló úgy készül, hogy egy sütőpapírral bélelt tepsiben pirítod meg a magokat, 160 °C-os sütőben 12-15 percig, egyszer megkeverve. A magokat egyenletesen terítsd szét a sütőlemezen, egy rétegben. Sütés után hagyni kell a magokat teljesen kihűlni a tepsiben, hogy ropogósak legyenek. A ropogósabb hatásért kerüld, hogy túlzottan meglocsold olajjal sütés előtt a magokat.

Sütés előtt így ízesítsd

  • Klasszikus sós. Keverd össze a magokat tengeri sóval, fokhagymaporral és vöröshagymaporral. Ha van otthon, a végén egy kis sópehellyel is megszórhatod.
  • Füstös chilis-limeos. Egy különleges ízű nasi a csípős ízek kedvelőinek: sütés előtt keverd össze a magokat füstölt pirospaprikával, enyhe chiliporral, majd szórj rá lime héjat és csepegtesd meg egy kevés limelével.
  • Juharszirup-fahéjas ropogós. Egy igazán finom édes csemege lesz a tökmagokból, ha összekeversz 1 teáskanál juharszirupot 1 teáskanál olajjal, fahéjjal és egy csipet cayenne borssal a sütés előtt.
  • Magmix. Keverj össze szezámmagot, mákot, vöröshagymaport és a fokhagymaport egy kevés sóval.