
(Kép forrása: Getty Images)
A mézeskalács sütése, dekorálása remek közös program a gyerekekkel az adventi időszakban – segíthetik kimérni a hozzávalókat, összegyúrni a tésztát és biztosan nagyon élvezik az illatos figurák díszítését is. Korábban már mutattunk receptet egy azonnal puha, könnyen elkészíthető mézeskalácshoz – ezt itt találod –, most pedig hoztunk néhány hasznos tippet a sütéshez, hogy még jobban sikerüljenek a mézesfigurák.
Ezeket a fontos részleteket, apróságokat az alábbi galériában találod!
Hasznos tippek mézeskalács sütéshez
10 fotó megtekintése
Galéria
Így lesz tökéletes a mézeskalács – Hasznos tippek a sütéshez
1/14
Három lépéses folyamat
A mézeskalács az a sütemény, ami türelmet igényel. Az elkészítési folyamatot érdemes három nagy részre bontani: a tészta összegyúrására, a sütésre, és a dekorálásra. Ezeket nem is kell feltétlenül egy nap megcsinálni: a tésztát elkészíthetjük az első nap, majd éjszakára hagyjuk pihenni, másnap pedig kiszaggatjuk, megsütjük, ha pedig teljesen kihűltek a figurák, dekoráljuk. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
2/14
Mérjünk pontosan
A mézeskalács állaga nagyban múlik azon, hogy pontosan adagoljuk a hozzávalókat. Egy-egy apró változtatás — például többliszt hozzáadása is nagyban tud változtatni a süti végső állagán. Ezért mindig mérleggel, pontosan érdemes kimérni mindent. Ha túl sok a liszt, száraz, morzsálódó, kemény lesz a süti, míg ha túl kevés, deformálódhat sütéskor, és ragacsos lesz, a túl sok vaj vagy méz miatt pedig túlzottan szétterülhet sütés közben. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
3/14
A fűszerek a süti lelke
A mézeskalács nagyon fontos összetevői az illatos téli fűszerek: a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg és más meleg, ünnepi fűszerek. Ha túl kevés a fűszer, a süti nem lesz olyan ízes, míg ha túl bőkezűek vagyunk, könnyen elnyomhatja a tészta ízét. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
5/14
Egy csipet só
Sokan megfeledkeznek róla, de egy csipet só az édes sütik tésztájához adva sokat tehet hozzá az íz mélységéhez. Segít kiemelni a fűszerek aromáját, az édességet. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
6/14
Még egy tipp a különleges ízekért
Ha szeretnénk, hogy a mézeskalács igazán karakteres ízű legyen, egy kis reszelt narancshéj vagy apróra vágott kandírozott gyömbér csodákat tehet vele. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
7/14
Ne dolgozzuk túl a tésztát
Amikor a tészta hozzávalóit összekeverjük, az a legjobb, ha csak annyira dolgozzuk össze, hogy a száraz és a nedves hozzávalók épp egyneművé váljanak. A túl sokáig kevert és gyúrt tészta könnyen kemény, rágós süteményt eredményezhet. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
9/14
Hagyjuk pihenni a hűtőben a tésztát
Mielőtt nyújtjuk és kiszaggatjuk a tésztát, hagyjuk pihenni a hűtőben: ez segít abban, hogy a vaj megszilárduljon, a fűszerek összeérjenek, és a tészta ne legyen túl ragadós — így sokkal könnyebb vele dolgozni, és a sütik is jobban tartják a formájukat sütés közben. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
10/14
Nyújtsuk egyenletes vastagságúra
Fontos figyelni arra, hogy a tésztát egyenletes vastagságúra nyújtsuk, máskülönben egyes részei sokkal gyorsabban sülnek meg, túlsültek lehetnek, míg más részei félig megsültek. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
11/14
Figyeljünk a sütési időre hőmérsékletre is
A sütő hőmérséklete, a sütés ideje, valamint az, hogy a sütő melyik részére tesszük a tepsit, mind számítanak. A legtöbb klasszikus recept 175–180 °C körül javasolja a sütést, és 8–10 perc a jellemző idő. Túl magas sütési hőfokon a szélek hamar megégnek, miközben a közepük nyers maradhat, míg túl alacsony hőfokon szétfolyhat, deformálódhat a süti. A sütőben a középső rácsra a legjobb tenni a tepsit, ott általában egyenletesebb a hő. Sütés közben nem jó gyakran rányitni az ajtót a mézeskalácsra, mert a hőingadozás ronthat a végeredményen. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
13/14
Csak a teljesen kihűlt sütit díszítsük
Ha a mézeskalács még meleg, a díszítés elolvadhat, elkenődhet, így nem lesz szép a végeredmény. Várjunk addig, amíg teljesen kihűlt a süti – ezért is érdemes inkább másnap dekorálni, vagy reggel sütni és délután díszíteni. (Kép forrása: Getty Images)
Fotó megosztása:
Fotó megosztása: