Család

Mézeskalács máz egyszerűen: ezzel díszítsd a figurákat

Az igazán szépen dekorált mézeskalács akár karácsonyfadísz is lehet. Hogyan készíts mázat a sütire? Mutatunk egy egyszerű receptet.
2025. December 08.
mézeskalács

(Kép forrása: Getty Images)

A mézeskalács a díszítésétől lesz igazán szép – ráadásul a dekorálás egy nagyon szuper közös program a gyerekekkel együtt az adventi időszakban. Ha mázas kalácsokat készítenétek, amiket akár díszként is használhattok, alább találtok receptet íróka- és terülőmázhoz is!

Alapvetően kétféle mézeskalács létezik: az egyik az azonnal puha, amit sütés után már lehet is fogyasztani, a másik pedig a keményebb típus, amit díszként tudunk a fára akasztani, de ez is néhány nap alatt fogyaszthatóvá puhul. Bármelyiket is sütnétek meg – és díszítenétek –, találtok hozzá receptet ITT.

 

Így készül a cukormáz

Hozzávalók:

  • 1 db nagy tojásfehérje
  • 150–180 g porcukor átszitálva
  • 3–5 ml citromlé (kb. ½ teáskanál)

 

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét keverd el a citromlével.
  2. Add hozzá a porcukrot 2–3 részletben.
  3. Robotgéppel közepes fokozaton keverd 3–5 percig, amíg sűrű, fényes mázat nem kapsz.
  4. A végén állítsd be az állagot: az írókázáshoz (vonalak, pontok) kevésbé folyós, sűrűbb állag kell, míg a terülőmázhoz (nagy felületek, sima  bevonat) néhány csepp vízzel hígítsd, amíg folyósan, de egyenletesen szétterül.

 

Az írókázáshoz a jó sűrűség jelei:

  • a máz „csőrt” képez a habverőn, és 2–3 másodpercig megtartja a formáját,
  • a cukormáz nem folyik ki a habzsákból nyomás nélkül,
  • a rajzolt vonalak enyhe dombot képeznek és nem terülnek szét.

 

Ha még sűrűbbre, stabilabbra szeretnéd, a mézeskalács máz készülhet keményítővel is. Ennek a hozzávalói:

  • 1 db tojásfehérje
  • 140 g porcukor, átszitálva
  • 10 g kukoricakeményítő
  • 3–5 ml citromlé

 

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét keverd el a citromlével.
  2. Külön tálban keverd össze a porcukrot és a kukoricakeményítőt.
  3. A száraz keveréket 2–3 részletben add a tojásfehérjéhez, és robotgéppel 3–4 percig keverd, amíg selymes, könnyen formázható mázat kapsz.

 

Ez a változat jó lehet a csipkés, finom mintákhoz. Könnyebben tartja a formáját a meleg vagy párás konyhában, és mattabb, tiszta fehér felületű lesz. Kifejezetten ajánlják mézeskalács-házikók díszítéséhez vagy olyan mintákhoz, ahol fontos, hogy szép, élesek legyenek a vonalak.

Ha nagyobb felületeket vonnál be, színnel vagy fehérrel töltenéd ki a részeket a körvonalak között, akkor készíts terülőmázat. Ehhez néhány csepp víz elég: cseppenként add, keverd át, és figyeld, hogy a keverőtálban húzott minta 3–5 másodperc alatt simuljon el.

Tippek a tökéletes díszítéshez:

  • először rajzolj vékony kontúrt írókázós mázzal,
  • ezt töltsd ki belül a hígabb mázzal,
  • a légbuborékokat fogvájóval óvatosan pukkaszd ki,
  • száradásig ne mozgasd, ne fújd meleg levegővel a sütiket.

 

Ha színes mázat készítenél, ezt megteheted különféle ételfestékekkel: a folyékony és a géles a legjobb ehhez, amikből egy-egy cseppet használj. Ha természetes alapanyagokkal színeznéd meg, piros, rózsaszín máz készülhet céklaporral vagy céklalével, zöld matcha teával, spenótlével vagy spirulinaporral, sárga kurkumával, barna pedig kakaóporral.

A díszített mézeskalács szobahőmérsékleten 6–12 óra alatt szárad meg teljesen. Ha több színnel dolgoztok, az egyes rétegek között mindig várj 30–60 percet, mert összefolyhatnak.

Néhány ötlet a mézeskalácsok dekorálásához

11 fotó megtekintése

 

(via)